Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

A legvalószínűbb forgatókönyv nyert

29 August 2013 Szerző: Címkék:, , 2 komment

A mai megállapodás szerint koordináltan indított egyéni jelöltekkel, külön pártlistákon méreti meg magát az MSZP és az Együtt-PM a következő választáson. Ez a Lázár János által majd két éve, 2011 októberében felvázolt jelöltállítási szabályok óta az egyik legesélyesebb forgatókönyv volt. Az elmúlt napokban kialakult hisztéria miatt mégis sokan értetlenséggel vagy lemondással fogadják a közös lista és a közös miniszterelnök-jelölt hiányát. Pedig nem a mai megállapodás az ellenzék legnagyobb problémája, hanem az elmúlt csaknem egy év nyilvánosság előtt folytatott, imázsromboló egyezkedése.

Tény, ennél rosszabbul nehéz lett volna kommunikálni a tárgyalóasztal körül történteket, számos választó szemében bizonyosan meg is tört a felek kormányképességébe vetett bizalom, aminek helyreállítása kemény munkát igényel majd. Az elmúlt egy hét (vagy talán inkább az elmúlt közel egy év) ügyetlenkedéseit meg lehetett volna spórolni, de szavazatmaximalizálási szempontból racionális döntés született.

A „közös lista kontra koordinált indulás” érveit itt vettük sorra, közülük csak a legfontosabbakat ismételjük meg: ha a kormányt váltani kívánó, de nem pártelkötelezett választó nemcsak egy, hanem több lista közül is válogathat, nagyobb eséllyel megy el szavazni. A koordinált indulás viszont kockázatos is, mivel a közös kormányfőjelölt hiányában a kampány nem személyesíthető meg egyértelműen, és félő, hogy a felek az utolsó pillanatig is egymással rivalizálnak majd, ahelyett, hogy fő ellenfelükkel, Orbán Viktorral küzdenének. Mai döntésükkel ezt a veszélyt vállalták be, és csak rajtuk múlik, képesek lesznek-e hatékonyan kezelni.

Ami pedig a múlt heti felmerülése óta komolyan vehetetlen előválasztási ötlet lényegét illeti, éles helyzetben fog megvalósulni: amelyik pártlista a választáson több szavazatot kap, az adja majd a miniszterelnököt – már ha képesek győzni. Az új választási rendszer adta keretek minden tévhit ellenére megadják erre az esélyt. Az MSZP és az Együtt-PM nagyon messze van ettől, de a mai megállapodással nem távolabb, hanem egy lépéssel közelebb kerültek hozzá.

Kép forrása: Ez Ütős

2 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*