Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Nem halasztható tovább a választási jogszabályok módosítása

A Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI) az elmúlt években több alkalommal is arra kérte a döntéshozókat, hogy alakítsanak ki tisztességes és átlátható választási és kampányszabályozást. Gulyás Gergely a PC által 2015 októberében megszervezett konferencián – amellett, hogy a választási jogszabályok több hibájának orvoslására nyitottnak mutatkozott – kifejtette, hogy a kormány azt követően vizsgálja felül a választási törvényeket, hogy az Alkotmánybíróság (AB) határozott a „levélszavazás kontra külképviseleti szavazás” ügyében. Az AB határozata 2016. április 19-én megszületett, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől. A PC és a TI ezért 2016. április 28-án nyílt levélben fordult az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának elnökéhez annak érdekében, hogy minél előbb orvosolják a választási rendszer akut problémáit:

dr. Gulyás Gergely úrnak,

elnök

Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága

Budapest

Tisztelt Elnök Úr!

A Political Capital (PC) és a Transparency International Magyarország (TI) az elmúlt években több alkalommal is arra kérte a döntéshozókat, hogy alakítsanak ki tisztességes és átlátható választási és kampányszabályozást. Elnök Úr a PC által 2015 októberében megszervezett konferencián – amellett, hogy a választási jogszabályok több hibájának orvoslására nyitottnak mutatkozott – kifejtette, hogy a kormány azt követően vizsgálja felül a választási törvényeket, hogy az Alkotmánybíróság (AB) határozott a „levélszavazás kontra külképviseleti szavazás” ügyében. Az AB határozata 2016. április 19-én megszületett, tehát minden akadály elhárult a választási rendszer hibáinak kijavítása elől.

A PC és a TI már 2013-ban figyelmeztetett arra, hogy a kampányfinanszírozási szabályok lehetővé teszik a pártoknak, hogy rendkívül sok pénzt szabályozatlanul és ellenőrizetlenül költsenek el. A 2014-es választás tapasztalatai pedig igazolták a félelmeinket. Rengetegen éltek vissza a többes ajánlás intézményével a több százmilliós, ellenőrizetlenül elkölthető kampánytámogatás reményében. Az így listát állító kamupártok gátlástalanul másolták a választópolgárok személyes adatait egyik ajánlóívről a másikra. A rossz szabályozás és az alig érzékelhető ellenőrzés megtette a hatását, hiszen a semmilyen észlelhető kampányt nem folytató bizniszpártok 3,5 milliárd forint közpénzzel gazdagodtak, a parlamentbe jutott pártok pedig a törvény által előírtnál közel 4 milliárd forinttal többet költöttek kampányra. A kormánypártokat az is segítette, hogy büntetlenül kiszervezhették a kampányukat hozzájuk közel álló szervezeteknek, és számíthattak a kormány közpénzből folytatott korteskedésére is.

Változatlan szabályozás mellett nincs okunk feltételezni, hogy mindez ne ismétlődne meg, sőt, 2018-ban a négy évvel korábban tapasztaltaknál még súlyosabb visszaélésekhez vezethet az, hogy a külhoni szavazók regisztrációja tíz évig érvényes, ezért elhunyt magyar polgárok ezrei szerepelhetnek a 2018-as külhoni névjegyzékben. Az ő szavazólapjaik könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, ami súlyos választási csalást eredményezhet.

A választási rendszer akut problémáinak kezelése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  1. Az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan a pártok is kincstári kártyán kapják meg és csak ezen a kártyán keresztül költhessék el az állami kampánytámogatást.
  2. A pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről.
  3. A pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok bizonyos százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (az egyéni jelöltek esetében jelenleg ez 2%; a választott határérték ennél alacsonyabb is lehet, de annak egyformán kell vonatkoznia az egyéni jelöltekre és a pártlistákra).
  4. Teremtsék meg a jogszabályi és technikai feltételeit annak, hogy a választási bizottságok és irodák képesek legyenek a másolt ajánlóívek kiszűrésére.
  5. A kormány, az önkormányzatok és a civil szervezetek pártok érdekében kifejtett kampányolását be kell tiltani, vagy ezek értékét le kell vonni az adott párt által elkölthető kampánypénzek összegéből.
  6. A nyomtatott és online sajtóhoz hasonlóan a köztéri hirdetések („óriásplakátok”) tarifáit is legyen kötelező nyilvánosságra hozni.
  7. A pártok érdekében kampányoló civil szervezetekre ugyanolyan szigorú beszámolási és nyilvánossági követelményeket kell bevezetni, mint amelyeket a pártok esetében javaslunk.
  8. A külhoni magyar állampolgárok regisztrációját minden egyes választás előtt meg kell erősíteni.

Álláspontunk szerint súlyosan sérti az esélyegyenlőséget a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazási módjának lakcím-alapú megkülönböztetése. Igaz, az Alkotmánybíróság nem találta alaptörvény-ellenesnek a külföldön tartózkodó magyar állampolgárok szavazási módjában fennálló különbségtételt. Nem tiltották meg azonban, hogy a parlament más szavazási rendet bevezető törvényt alkosson. Arra biztatjuk a kormánypártokat, hogy alkotmányos kényszer nélkül is változtassanak a jelenlegi szabályozáson.

A törvénymódosításokra még az idei évben sort kell keríteni annak érdekében, hogy egyrészt a választási szerveknek, másrészt a pártoknak legyen elegendő idejük az új szabályokhoz való alkalmazkodásra.

E levelünkben csak a választási rendszer legégetőbb problémáit és az ezekre vonatkozó megoldási javaslatainkat, azok közül is a minimumkövetelményeket ismertettük. Javaslataink elfogadásának elmulasztásával az Országgyűlés azt kockáztatja, hogy a 2018-as parlamenti választás még a 2014-esnél is kevésbé lesz tisztességes.

Elnök Úr szíves figyelmébe ajánljuk a PC Két választási reform között? című tanulmányát, valamint a TI Kampányköd című tanulmányát. Ezek az írások a választási és a kampányfinanszírozási rendszer számos további hibáját tárják fel és konkrét javaslatokat fogalmaznak meg azok orvoslására.

Elnök Úr segítő közreműködését megköszönjük, egyben tájékoztatjuk Elnök Urat, hogy levelünket a mai napon elküldjük a sajtó munkatársainak is.

Budapest, 2016. április 28.

Tisztelettel:

László Róbert s.k.

Political Capital

Ligeti Miklós s.k.

Transparency International Magyarország

3 Comments »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*