Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

„A visszaélési lehetőségeket ki kell küszöbölni”

A választási rendszer hibáiról tételesen nyilatkoztattuk Gulyás Gergelyt, a Fidesz parlamenti képviselőjét, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnökét. Átfogó választási reformra nem készülnek, de az Alkotmánybíróság határozatának megszületése után várhatóan több ponton módosítani fogják a választási szabályokat. Gulyás elismerte, hogy mind a levélben szavazók névjegyzékének vezetése, mind a kampány, mind a kampányfinanszírozás szabályai javításra szorulnak.

A Friedrich Ebert Alapítvány és a Political Capital konferenciájának politikusi paneljében Gulyás Gergely elmondta, átfogó választási reformra nem készülnek, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos részletkérdésekben ne lenne szükség kiigazításokra.

Ami a „levélben szavazás kontra külképviseleti szavazás” problémát illeti, Gulyás kifejtette, hogy a Fidesz szerint a lakóhely szerinti megkülönböztetés alkotmányos, nincs napirenden a megváltoztatása. Ha az Alkotmánybíróság másképp látja, akkor természetesen – a Political Capital frissen publikált tanulmányában is részletezett irányok valamelyikén – módosítani fognak a szabályozáson, de erről még nem indult meg a gondolkodás.

A törvényalkotási bizottság elnöke elmondta, hogy nem volna szerencsés, ha ebben a parlamenti ciklusban két alkalommal is módosítanák a választási törvényeket, ezért mindenképp megvárják, hogy az AB meghozza határozatát, és csak ez után látnak hozzá a jogszabály-módosításokhoz.

A névjegyzékben esetlegesen szereplő elhunyt külhoni álampolgárok problémáját például Gulyás „valós”-nak nevezte: „biztosítani kell, hogy az NVI meg tudjon róla győződni, hogy a névjegyzékben szereplő adatok pontosak, a választópolgárok életben vannak”.

A kampányfinanszírozás anomáliáiról is részben önkritikusan nyilatkozott: „Noha azt gondoltuk, hogy míg az egyéni jelölteknél a visszafizetési kötelezettség előírása egy bizonyos eredmény el nem érése esetén indokolt, addig olyan pártoknál, amelyek bizonyos országos szervezettségről tesznek tanúbizonyságot azáltal, hogy a választókerületek egy meghatározott részében tudnak jelöltet állítani, ott ilyen limit meghatározására nincs szükség. Egyértelműen ki lehet mondani, hogy szükség van.”

A pártlista-állítás feltételeinek vélhetően nem sportszerűen megfelelni képes pártok kampánytámogatásával Gulyás szerint is „olyan pártok is tudtak élni, akik ezzel azóta egyáltalán nem tudnak elszámolni, tehát ezeket a visszaélési lehetőségeket ki kell küszöbölni”. „Ha valaki országos listát tud állítani, abban az esetben se számolhasson azzal, hogy ezért százmillió forintokat kaphat, és utána ezt nem kell visszafizetni, vagy semmilyen szankciója nincs annak, hogy ha nem tud elszámolni.”

A beszélgetés során kitértünk arra is, hogy bár a nyomtatott és online médiumoknak közzé kell tenniük a hirdetési árlistát, ez a szabály nem vonatkozik a köztéri hirdetések szolgáltatóira. „Ez is egy olyan része a szabályozásnak, ami vitára érdemes lehet. Az átláthatóság szempontjából itt történt egy előrelépés, félig. Lehet, hogy nem lenne baj, ha ezt teljes egészében képesek lennénk megtenni, tehát másik lábunkkal is az egyik után lépni.”

A Fidesz politikusa szavai tehát világossá tették, hogy az AB-határozat megszületése után módosítani fogják a választási eljárási törvényt és remélhetőleg a kampányfinanszírozási törvényt is.

 

A konferencia megnyitói:

Molnár János, Friedrich Ebert Alapítvány

László Róbert, Political Capital

 

A konferencia szakértői panelje:


Pálffy Ilona elnök, Nemzeti Választási Iroda

Pozsár-Szentmiklósy Zoltán egyetemi adjunktus, ELTE ÁJK, az Országos Választási Bizottság korábbi tagja

Ligeti Miklós jogi igazgató, Transparency International Magyarország

Moderátor: László Róbert választási szakértő, Political Capital

 

A konferencia politikusi panelje:


Gulyás Gergely, Fidesz, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának elnöke

Bárándy Gergely, MSZP, az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságának alelnöke

Moderátor: László Róbert választási szakértő, Political Capital

 

A Political Capital Két választási reform között című, az itt felsorolt és a választási rendszert feszítő további problémáit boncolgató tanulmánya itt elérhető.

One Comment »

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*