Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Veszprém után Tapolcán

6 March 2015 Szerző: Címkék: Nincs komment

A veszprémi 3-as egyéni választókerület karaktere valamivel jobboldalibb, mint a szomszédos veszprémi 1-esé, ahol február 22-én a baloldali pártok támogatásával a független jelölt le tudta győzni kormánypárti ellenfelét. A tapolcai központú körzet április 12-ei időközi választási eredménye ezzel együtt is kiszámíthatatlan: az erősebb Jobbik miatt szinte háromesélyes a verseny, de Veszprém után már számolni kell a korábbi ciklusok során passzívvá vált választók reaktiválódásával is. 

Eredmények az elmúlt négy országgyűlési választáson a jelenlegi Veszprém 3-as választókerületben

(a 2002-es, a 2006-os és a 2010-es adatokat az első fordulós szavazóköri szintű eredmények alapján, a hatályos kerülettérkép beosztása szerint gyűjtöttük össze)

  • A részvétel az országos trendnek megfelelően 2002 óta választásról választásra csökken: míg 13 éve még 52400 érvényes listás szavazatot adtak le, tavaly már csak 43085-öt.
  • A jelenlegi veszprémi 3. választókerület három korábbi körzetből áll össze, de egyiket sem fedi le teljes egészében: a választójogosultak lélekszámát tekintve 60,5% a korábbi Tapolca-központú 4. veszprémi körzetbe volt beosztva (44015 fő), 37,3% a volt Ajka-központú 1. körzetbe (27140 fő), 2,3%-a pedig a veszprémi központú 6-osba (1656 fő).*
  • A Tapolca-központú kerületet a tavaly elhunyt Lasztovicza Jenő 1998 óta mind az öt választáson megnyerte, 2002-2010 között már az első fordulóban megszerezte a szavazatok abszolút többségét (2014-ben már nem volt második forduló, ekkor 43,1%-kal szerzett mandátumot).
  • A jelöltek ritkán tudtak a pártjuknál több szavazatot hozni: egyedül 2010-ben szereztek a szocialista jelöltek szignifikánsan, 1249 vokssal többet, mint a listájuk; ez vélhetően az LMP szimpatizánsainak átszavazására vezethető vissza.** Érdekes még, hogy 2014-ben Lasztovicza 726-tal kevesebb szavazatot kapott pártjánál, az átszavazók egy része a baloldali Horváth Józsefet, esetleg a jobbikos Dobó Zoltánt támogathatta.
  • A Fidesz nemcsak a szavazatszám, hanem a szavazatarány tekintetében sem érte el tavaly a 2002-es vagy a 2006-os szintjét, a magyarországi átlagát ugyanakkor több mint egy százalékponttal felülmúlta.
  • A kerület jobbra húzását jelzi, hogy 2002-ben a Fidesz-MDF lista több szavazatot kapott (25572), mint az MSZP, az SZDSZ és a Centrum együttvéve (23358), miközben a MIÉP is begyűjtött 1876 voksot. 2006-ban sem érte utol az MSZP és az SZDSZ (22355) a Fidesz-KDNP-t (23309), az ekkor centrista politikát folytató MDF-re leadott 2592 szavazatot pedig egyik félhez sem érdemes 100%-ban hozzáadni.
  • Míg az MSZP országos átlagánál 2010-ben hajszállal erősebb volt a kerületben, 2014-ben a közös lista már majdnem egy százalékponttal gyengébb. Ajka városában viszont a tavaly októberi általános önkormányzati választáson Schwartz Béla MSZP-színekben a szavazatok 50,8%-ával győzött (a második helyezett fideszes jelölt 42,7%-ot, a harmadik jobbikos 6,5%-ot szerzett; a részvétel 40%-os volt).
  • A Jobbik erősödött az elmúlt ciklusban: míg 2010-ben szinte pontosan az országos támogatottságának megfelelő szavazatarányt gyűjtött be, 2014-ben már 2-3 százalékponttal felülmúlta azt. A szélsőjobboldal előretörését jelzi az is, hogy Tapolca városban a tavaly októberi általános önkormányzati választáson a jobbikos Dobó Zoltánt választották polgármesterré a szavazatok 39,3%-ával (a második helyezett fideszes jelölt 36,4%-ot, a harmadik MSZP-s 24,3%-ot szerzett; a részvétel 37%-os volt).
  • Az LMP mind 2010-ben, mind 2014-ben az országos teljesítményének 71%-át érte el a veszprémi 3-as körzetben.
  • A legtöbb figyelem Ajkára és Tapolcára összpontosul majd, pedig a két város alig több mint a felét teszi ki a teljes választókerületnek. A februári választás elsősorban Veszprémben dőlt el, az áprilisi időközin viszont felértékelődnek a kistelepülések.
  • A Fidesz népszerűségének országos csökkenése bizonyosan nem hagyja érintetlenül ezt a körzetet sem. Ezúttal is döntő tényező lesz, milyen arányban mozgósíthatók a korábbi kormánypárti szavazók, ahogy az is, hogy a választástól ciklusról ciklusra nagyobb számban távol maradó választói tömegből mennyien válnak ismét aktívvá, és adnak le protesztszavazatot.
  • Ahogy Veszprémben hamar egyértelművé vált, hogy két ember küzdelmére szűkül le a választás, a tapolcai-ajkai kerületet az teszi különösen kiszámíthatatlanná, hogy hárman is versenyben vannak, ha nem is egyenlő esélyekkel. Ez látszik a Jobbik már intenzíven zajló kampányán is, erőforrásaikat inkább erre az időközire tartalékolták. Jelöltjük vélhetően hatékonyabban tudja megmozgatni a jobbikos törzstábort, ugyanakkor szélsőségessége miatt támadhatóbb is, mint a veszprémi jelölt volt.

 *A kalkuláció során a 2014. április 6-ai országgyűlési választás induló választói névjegyzékében szereplők számát vettük alapul.

** A 2014 előtti választókerületi térkép szerint három, kisebb lélekszámú kerülethez tartozott a mai Veszprém 3-as, a jelöltek neve ezért nem szerepel a 2014 előtti éveknél sem a szövegben, sem a táblázatban.

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*