Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok, Kutatások

Hány szavazó kell az Összefogásnak a parlamenti többséghez?

Az új választási rendszerben legalább 300 ezer belföldi szavazattal kell többet szereznie a baloldali ellenzéknek a Fidesz-KDNP-nél ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget. Ennek elsődleges oka a jobbra húzó kerülettérkép, sőt várhatóan a külhoni szavazatok sem az Összefogást segítik. A Jobbik támogatottságának változásánál erősebben befolyásolja az Összefogás mozgásterét, hogy az LMP bejut-e a parlamentbe. Az elemzés eredetileg a Hír24-en jelent meg.

Íme néhány kérdés, amire igyekszünk választ adni a Political Capital mandátumkalkulátorával.

  • A Fidesz-KDNP-listára leadott voksok függvényében hány szavazatot kell kapnia az MSZP, az Együtt 2014, a PM, a DK és a Liberálisok közös listájának (a továbbiakban: Összefogás) a mandátumtöbbséghez?
  • Befolyásolja ezt az LMP szereplése?
  • Befolyásolja ezt a Jobbik szereplése?
  • Befolyásolja ezt a határon túli szavazatok száma és megoszlása?

A kormánypártoknak a négy nagy közvéleménykutató intézet legfrisebb adatai szerint mintegy 2,5 millió szimpatizánsuk van (28-37 százalék között mozognak a mérések). Az Ipsos szerint 57 százalék mondja biztosra a részvételét, azaz jelenleg 1,4 millió voksot biztosan szerezne a Fidesz-KDNP. 2010-ben a pártszövetség 2.706.292 szavazatot kapott. Az április hatodikai választáson minden bizonnyal valahol e két érték között lesz majd a kormánypártok belföldi támogatottsága.

Alább megbecsüljük, hogy amennyiben a kormánypárti lista 1,7 millió és 2,3 millió közötti voksot kap, a baloldai Összefogásnak legalább hány szavazatra van szüksége a többség megszerzéséhez.

Verziók

Első verziónkban a Jobbik 650 ezer szavazatot szerez, az LMP pedig 250 ezret (utóbbi ezzel nem jut be a parlamentbe), a határon túli szavazók száma 400 ezer (ebből a Fideszé 85 százalék, az Összefogásé 10 százalék, a Jobbiké 5 százalék; az erdélyi-partiumi, a vajdasági, illetve a kárpátaljai mérések alapján ezek az értékek viszonylag reálisak, de mint az alábbiakban látni fogjuk, a külhoni voksok kevéssé befolyásolják a végeredményt).

  • Az ábrán jól látszik, hogy a mandátumtöbbséghez az Összefogásnak mintegy háromszázezer szavazattal kell többet szereznie, a Fidesz-KDNP-nél. 1,7 millió kormánypárti voks mellett például 2 millióra van szüksége, 2,3 millió Fidesz-KDNP-szavazat mellett pedig 2,6 millióra. Előbbi esetben mindez 58 százalékos, utóbbi esetben pedig 73 százalékos belföldi részvételi arányt von maga után.
  • A 300 ezres különbséget kisebb mértékben a külhoni voksok Fidesz-túlsúlya, nagyobb mértékben a jobbra húzó kerülettérkép okozza.

Második verziónkban azzal kalkulálunk, hogy az LMP bejut.

A Jobbik 650 ezer szavazatot szerez, az LMP 250-400 ezerrel bejut, valamint 400 ezer határon túli szavaz (a Fideszre: 85 százalék, az Összefogásra 10 százalék, a Jobbikra 5 százalék)

  • Amennyiben az LMP bejut a parlamentbe, elsősorban az Összefogástól vesz el mandátumokat. Így annak az alapesetnél több szavazatra van szüksége a mandátumtöbbséghez. Ez a Fidesz szavazatszámának függvényében 30-100 ezer pluszszavazatot jelent (amit a kék és a piros vonalak közötti növekvő eltérés szemléltet).

Harmadik verziónkban azzal kalkulálunk, hogy az LMP nem jut be.

A Jobbik 500-800 ezer szavazatot szerez, az LMP 250 ezret, valamint 400 ezer határon túli szavaz (a Fideszre: 85 százalék, az Összefogásra 10 százalék, a Jobbikra 5 százalék)

  • Amennyiben az LMP nem jut be, a Jobbikra leadott voksok száma csak kisebb mértékben befolyásolja az Összefogásnak a mandátumtöbbséghez szükséges szavazatszámát. Százezer plusz jobbikos szavazat csak pár tízezerrel emeli meg az Összefogás számára szükséges minimális voksszámot. Többet von el tehát az Összefogástól egy negyedik párt bejutása, mint a Jobbik szavazótáborának bővülése.

Negyedik verziónkban azzal kalkulálunk, hogy a Jobbik 500-800 ezer szavazatot szerez, az LMP 350 ezerrel bejut, valamint 400 ezer határon túli szavaz (a Fideszre: 85 százalék, az Összefogásra 10 százalék, a Jobbikra 5 százalék).

  • Az LMP bejutása esetén is csak kisebb mértékben befolyásolja a Jobbikra leadott voksok száma az Összefogásnak a mandátumtöbbséghez szükséges szavazatszámát.

Ötödik verziónkban a Jobbik 650 ezer szavazatot szerez, az LMP 250 ezerrel nem jut be, a külhoni szavazatok pedig csupán 200-500 ezer között alakulnak (Fidesz: 85%, Összefogás: 10%, Jobbik: 5%).

  • A külhoni voksok esetleges magasabb száma nem nehezíti meg érdemben az Összefogás dolgát. Lényegében ugyanannyi szavazatot kell összegyűjteniük a mandátumtöbbség megszerzéséhez akkor is, ha 200 ezer, és akkor is, ha 500 ezer külhoni voks érkezik.

És most nézzük az aktuális pártpreferenciákkal. A Jobbik 650 ezer szavazatot szerez, az LMP 250 ezerrel nem jut be, a külhoni szavazatok száma 400 ezer (Fidesz: 85%, Összefogás: 10%, Jobbik: 5%).

  • Az Ipsos januári mérése szerint a Fidesz és az Összefogás pártjainak szimpatizánsai közel azonos mértékben (55-57 százalékban) mondják biztosra a részvételüket (őket jelzi a piros „+”-jel). A Fidesz, ha csak 450 ezer további szavazót mozgósít a meglévő szavazótáborából (ami minimumkövetelmény), az Összefogásnak legalább egymillió aktív szimpatizánsra lesz szüksége a győzelemhez (aminek csak kisebb része látató jelenleg a passzív szavazótáborában).

Végül nézzük a “forgatókönyv-határértékeket”: a Jobbik: 650 ezer szavazatot kap, az LMP 350 ezer szavazattal bejut, a külhoni szavazatok száma 400 ezer (Fidesz: 85%, Összefogás: 10%, Jobbik: 5%).

  • A rögzített alapadatok mellett az ábrán színes vonalakkal jelzett határértékek közé eső területek alkotják a különböző forgatókönyveket.
  • 2,3 milliós Fidesz- és 1,5 milliós Összefogás-támogatottság esetén például újra kétharmada lehet a jelenlegi pártszövetségnek.
  • 2 milliós Fidesz- és 2,4 milliós Összefogás-támogatottság esetén az utóbbi szövetség pártjai alakíthatnak kormányt.
  • 2-2 milliós szavazatszám mellett viszont a baloldalnak még a 350 ezres LMP-vel együtt sincs meg a többséghez szükséges 100 mandátuma, miközben a Fidesz-KDNP-nek is csak a Jobbikkal (vagy esetleg az LMP-vel) együtt.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*