Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Így lehet minifrakciója az Együtt-PM-nek és a DK-nak

14 January 2014 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Tavaly augusztus 29-én, az MSZP és az Együtt-PM által tető alá hozott koordinált indulásra vonatkozó megállapodásakor írtuk: „nem a mai megállapodás az ellenzék legnagyobb problémája, hanem az elmúlt csaknem egy év nyilvánosság előtt folytatott, imázsromboló egyezkedése”. Az azóta eltelt időszakban is a megállapodás kényszere bénította a baloldalt, három hónapjuk maradt az új, kibővített együttműködés tartalommal való feltöltésére.

Bár a nyárvégi megállapodás az akkori erőviszonyok mellett racionális döntésnek tűnt, az azt követő hónapokban az Együtt-PM támogatottsága – a teljes népesség körében – az ötszázalékos küszöb környékére zuhant, míg ezzel párhuzamosan a DK-é majdnem ugyanebbe a magasságba emelkedett. Gyurcsány Ferenc pártját még be lehetett volna venni az ellenzéki együttműködésbe koordinált indulás mellett is, a megosztott ellenzéket számos ponton sújtó új választási rendszerben felvállalhatatlan kockázatot jelentett, hogy két párt is a bejutási küszöb környékén egyensúlyoz. Bármelyikük is rekedt volna kívül, az a baloldali ellenzéki győzelem utolsó esélyét is elvette volna. Ez a kényszer szülte a közös jelöltekre és a közös listára épülő indulást, amely mellett az elvesző szavazatok kockázatát sikerült kiiktatni. A kormánnyal elégedetlen, elkötelezetlen, a Jobbikot elutasító választók viszont a korábbinál nagyobb gondban vannak: vagy behúzzák az ikszet az egész baloldali csomag mellé, vagy nem szavaznak – esetleg az LMP-t vagy valamelyik kis pártot választják. A választást végső soron ők döntik el.

Az országos lista helyezéseinek pártok szerinti leosztása nyilvánosságra került ugyan, azok nevekkel való feltöltése még várat magára. Egyelőre csak azt számolgathatjuk, hogy különböző forgatókönyvek szerint hány listás hely juthat a pártoknak. Ez azonban nem ad választ arra a kérdésre, hogy hány helyre számíthatnak a közös listán induló szereplők külön-külön. Ha ugyanis például 25 listás helyet nyer a friss pártszövetség, de az első 25 helyezett közül öten egyéni kerületi győzelmet aratnak, akkor a lista 30. jelöltje is mandátumot nyerhet. Ha nincs egyéni győztes, akkor a 26. hellyel sem lehet bejutni.

Az alábbiakban ezért csak azt kalkuláljuk, hogy a Fidesz-baloldal-erőviszony változtatásával – néhány változó rögzítése mellett – hány listás mandátum juthat a közös listának.

Rögzített adatok:

  • belföldi részvétel: 4,8 millió fő (60%)
  • külhoni részvétel: 300 ezer fő, ezek 100%-a a Fideszre szavaz (szándékosan a baloldal számára legkedvezőtlenebb forgatókönyvvel számolunk annak érdekében, hogy kiderüljön, melyek a biztosan befutó listás helyek)
  • Jobbik: 15%

1. forgatókönyv: LMP bejut

  • LMP: 5,5%
  • egyéb parlamentbe be nem jutó kis pártok összesen: 3,5%
2. forgatókönyv: LMP nem jut be
  • egyéb parlamentbe be nem jutó kis pártok (LMP-vel együtt) összesen: 7%
Bajnai Gordon és Szabó Tímea mellett így legfeljebb a 16. helyre kerülő Együtt-PM-es jelölt tekinthető biztos befutónak, a 36. helyezett már legalábbis izgulhat, a 48-49. pedig csak a pártszövetség egyéni győzelmeiben bízhat, ami előrébb csúsztathatja őket a listán. Hasonló a helyzet a DK-val: Gyurcsány Ferenc mellett a 19. és a 26. helyezett bejut, a 39. és a 45. jelölt sorsa már bizonytalanabb. A Liberálisok közül minden bizonnyal csak a 4. helyet megszerző Fodor Gábor jut mandátumhoz, az 56. és 58. helyre szorult párttársainak csak áttörő ellenzéki győzelem esetén van esélyük.

A ma nyilvánosságra hozott információkból az is kiderül, hogy a PM nem ambicionálja az önálló frakciót, ahhoz ugyanis legalább 5 képviselőjének mandátumot kellene szereznie. Az Együtt-tel közösen viszont ez jó eséllyel összejöhet, ahogy a DK-nak is, ha listás helyeik mellett néhány egyéni győzelmet is képesek begyűjteni.

Az együttműködési keret tehát új, a kihívás a régi: a hosszú ideje csak magával foglalkozó ellenzék képes-e alig három hónap alatt mintegy millió új választóval elhitetni, hogy az ő kezükben Magyarország jobban teljesítene.

A mandátumkalkulátorunk egyelőre az augusztusban megkötött koordinált megállapodás szerint számol, frissítésén dolgozunk.

Fotó: Origo

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*