Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Félúton a külhoni regisztráció

5 December 2013 Szerző: Címkék:, , Nincs komment

Négy hónap alatt százezer külhoni magyar állampolgár sem kérte felvételét a névjegyzékbe. A november eleje óta éles online regisztrációs lehetőség eddig nem pörgette fel a regisztrációs kedvet, de a kampány bizonyosan erre is élénkítően hat majd.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) honlapján naponta frissülő adatok szerint bő négy hónap alatt 76592 regisztrációs kérelem érkezett.

Az augusztus 1. és október 31. közötti három hónap során, amíg kizárólag levélben lehetett feliratkozni, 48034 kérelmet iktattak. A november 1-jével megnyílt online regisztrációs lehetőség, ha áttörést nem is, kisebb élénkülést eredményezett: az azóta eltelt időszakban újabb 28558-an jelentkeztek (az összes csatornán együttvéve).

Forrás: Nemzeti Választási Iroda, PC-grafika

Fontos, hogy továbbra is csak azt látjuk, hány külhoni magyar állampolgár kérte levélben névjegyzékbe vételét, de azt még nem, hogy ezek közül hányat fogadott be az NVI. Értesítési cím hiányában 334 kérelem vélhetően eleve érvénytelen lesz (hiánypótlásra egészen a választást megelőző tizenötödik napig van idő).

Forrás: Nemzeti Választási Iroda, PC-grafika

(Az utolsó heti oszlop a szerdáig beérkezett kérelmek számát jeleníti meg.)

Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy az országos bontású adatokból téves következtetéseket vonunk le. A közzétett adatok ugyanis csak értesítési cím szerinti bontásban jelennek meg, a származási országokról nincs és nem is lesz pontosabb információnk. Romániai értesítési címet például 34650-en adtak meg, de ez nem azt jelenti, hogy pontosan ennyien regisztráltak volna onnan. Könnyen lehet, hogy a 734 magyarországi értesítési címet megadó állampolgár között is akadnak erdélyi, partiumi magyarok, ahogy nincs információnk annak a 22031 állampolgárnak a származási országáról sem, akik nem posta-, hanem e-mail címet vagy faxszámot adtak meg. A képet ráadásul az is bonyolítja, hogy három ország (Ausztria, Szlovákia, Ukrajna) tiltja a kettős állampolgárságot, ezeket a származási helyeket ezért az NVI nyilvántartása egy kalap alá veszi.

Forrás: Nemzeti Választási Iroda, PC-grafika

A regisztrációs időszak félidején nagy valószínűséggel túljutottunk: ha valóban április 6-án választunk majd, március 22-ével érhet véget a feliratkozás (ha mégis az EP-választással egy napon, május 25-én lesz a szavazás napja, május 10-éig áll nyitva a névjegyzék).

Az eddigi viszonylag lanyha érdeklődésből azonban nem érdemes messzemenő következtetést levonni. A kampány élesbe fordulásával bizonyosan magasabb fokozatba kapcsol a regisztrációs kedv is.

A külhoni szavazatok súlyáról itt és itt olvashat bővebben.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*