Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Maradt a koordinált indulás – vagy a semmi

24 August 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Az ellenzéki „együttműködés” turbó fokozatba kapcsolt: mindkét fél előválasztást ajánl, az Együtt-PM közvélemény-kutatásra, az MSZP „hús-vér” választókra bízná a döntést. Aligha valósul meg bármelyik is.

A nemzetközi példák legfeljebb annyiban tanulságosak (itt és itt épp eleget lehet róluk olvasni), hogy szinte biztosra vehessük, Magyarországon idén nem lesz előválasztás. Az MSZP ellenérdekeltsége miatt pedig Bajnaiék javaslatának sincs sok esélye.

Eddig az volt a kérdés, hogy közös listával vagy koordináltan (külön listákkal, de az egyéni kerületeket egymás között felosztva) indulnak a felek. Az elmúlt egy nap fejleményei azonban arra engednek következtetni, hogy sem közös listában, sem közös miniszterelnök-jelöltben nem fognak tudni megállapodni. Már csak az tisztázatlan, hogy a koordinált indulás feltételeit is lerombolták-e, vagy a felek abban még meg tudnak egyezni, hogy egymás ellen nem indítanak egyéni jelölteket a 106 választókerületben. Ha ez sem sikerül, akkor a Fidesz különösebb erőfeszítés nélkül begyűjtheti akár az összes egyéni mandátumot, amivel még a jelenleginél is nagyobb parlamenti mandátumarányhoz juthat.

Az Együtt-PM közleményének kevésbé idézett részéből viszont az derül ki, hogy épp a koordinált indulás felé terelnék a holtpontra jutott tárgyalásokat. A kormányt váltani kívánó, de nem pártelkötelezett szavazók szemében a nyilvánosság előtt zajló adok-kapok viszont aligha megfelelő eszköz a kormányképesség bizonyítására.

Részlet az Együtt-PM sajtóközleményéből:

„Megegyezés hiányában: összehangolt indulás az egyéni választókerületekben

Amennyiben a miniszterelnök-jelölti kérdés rendezésére vonatkozó javaslatunkat az MSZP nem fogadja el, akkor a választási rendszer által biztosított lehetőséggel élve más együttműködési formát kell választanunk – amely ugyanakkor továbbra is a választóknál hagyja azt a jogot, hogy a miniszterelnökről döntsenek.

Ebben az esetben azt javasoljuk tehát, hogy közös listás, közös egyéni képviselő-jelöltes együttműködés helyett összehangoláson, koordináción alapuló választási együttműködésben állapodjunk meg, amely garantálja, hogy az ellenzéki oldal legnagyobb erői nem indulnak el egymás ellen az egyéni választókerületekben, miközben a választók kettőnk pártlistái között választhatnak –töredékszavazat vesztés nélkül!”

Kép forrás: Big Girl Bombshell

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*