Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok, Közlemények

Előzetes regisztráció brit módra

28 August 2012 Szerző: Címkék: Egy komment

Az előzetes regisztráció kapcsán a Fideszben gyakran hivatkoznak nemzetközi példákra. Ahogy azt már bemutattuk, a francia modellhez egyáltalán nem hasonlít a magyar kormánypárt ötlete, ezúttal pedig a brit szisztémát vizsgáljuk, ahol a népesség-nyilvántartás az állampolgárok aktív közreműködését igényli.

Nagy-Britanniában létezik előzetes regisztráció, sőt, a briteknek minden évben aktívan részt kell venniük a névjegyzék frissítésében. Általában augusztus végén postázzák nekik a paksamétát, amiben egy felhasználóbarát tájékoztatón kívül megkapják a fél perc alatt kitölthető regisztrációs lapot és az ingyenes válaszborítékot. Így történik ez ezekben a napokban is.

Az űrlap kitöltése és visszaküldése kötelező (akár ezer fontra is büntethető, aki nem teszi meg), de ez nem azt jelenti, hogy a választáson való részvétel is kötelező volna. A procedúra funkciója messze túlmutat a választásokon való regisztráción, inkább a népesség-nyilvántartás rendes éves frissítését jelenti.

Brit udvariassággal leírják, hogy aki nem regisztrál, azzal megtörténhet, hogy törlődik a névjegyzékről, ami bonyodalmakat okozhat hitelfelvétel esetén ugyanúgy, mint egy egyszerű mobiltelefon-szerződés megkötésekor. (Még egyszer: nem azokat érheti ilyen atrocitás, akik nem regisztrálnak a választáson, hanem azokat, akik egyáltalán nem küldik vissza az űrlapot.)

Fehéren-feketén ott van a tájékoztatóban, hogy aki nem regisztrál, az nem szavazhat, „ilyen egyszerű”. Ugyanakkor a brosúra nem csak fenyeget, hanem ösztönöz is, hangsúlyozva, hogy attól, hogy a kedves állampolgár most úgy érzi, nem kíván részt venni a köz ügyeiben, könnyen adódhat úgy, hogy mégis hallatni szeretné a hangját.

Az egyoldalas űrlappal tényleg pillanatok alatt végezhet az egész család: a nevek mellett csak azt kell jelölni, hogy élni kíván-e az illető a választójogával, hogy adatai kiadhatók-e kutatási és marketing célra (ez is egy olyan megoldatlan probléma Magyarországon, amit az eljárási törvénynek rendeznie kell [27. oldal]), hogy betölti-e idén a 70. életévét, és hogy levélben kíván-e szavazni. A háztartásban élő 16-17 éves állampolgárok alapadatait is meg kell adni, de ennek a soron következő választás szempontjából nincs jelentősége.

Jól látszik, hogy a brit regisztráció egész másról szól, mint amit a magyar kormány tervez. Ott már hozzászoktak ahhoz, hogy egy évben egy dokumentumot (postán, faxon vagy beszkennelve e-mailen) vissza kell juttatniuk, ami segíti a népesség-nyilvántartást és a választási névjegyzék összeállítását egyaránt. Ezzel szemben – a legfrissebb hírek szerint – nálunk az is előfordulhat, hogy csak személyesen vagy meghatalmazott útján regisztrálhatunk.

Nagy-Britannia választásra ösztönzi állampolgárait, még ha népesség-nyilvántartása igényli is az állampolgárok aktív közreműködését. A magyar kormány friss ötlete eldobná az ennél is korszerűbb, önműködő, rugalmas magyar rendszert, és egyértelműen arra játszik, hogy a kiábrándult szavazókat távol tartsa az urnáktól – más komolyan vehető indok ugyanis nem hangzott el a személyes megjelenést igénylő, jogvesztő feliratkozásra.

One Comment »

  • We-Vibe Thrill said:

    Thank you for some other informative blog. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect means?
    I have a project that I am just now operating on, and I’ve been on the look out for
    such information.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*