Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Így torzít a kerülettérkép

28 February 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Szinte egy időben azzal, hogy a múlt modellezését kritizáló írásunk megjelent, Karácsony Gergely legfrissebb blogbejegyzésében közzétett egy saját fejlesztésű, mandátumbecslésre alkalmas Excel-filet. A nem a múltat firtató, hanem a kerülettérkép tendenciózusságát igazolni igyekvő kalkulátor használata kétségkívül felhasználóbarát: mindenki kedvére beírhatja, hogy milyen szavazatarányokra számít, és azonnal láthatja is, hogy az milyen mandátumeloszlást eredményezne az új választási törvény szerint.*

Könnyű lenne fogást találni a tökéletlen szerkezeten, de ettől a mandátumbecslőtől nem kell többet várni, mint ami. Karácsony maga le is szögezi, hogy „csak akkor képes modellezni például az ellenzéki pártok mandátumarányát, ha azok támogatottsága nem növekszik a sokszorosára”, illetve nem veszi figyelembe a jelöltek személyét sem. Fontos még, hogy a külhoni szavazatokat sem tudja kezelni, és új pártokat sem képes bevonni a választási küzdelembe. A kalkulátor mindössze a Fidesz által egyeztetés nélkül keresztülvitt kerületi térkép manipulatív jellegét hivatott bizonyítani. Nézzük, sikerült-e.

A mandátumbecslő viszonylag egyszerű logika mentén működik: a felhasználó által bepötyögött országos adatokat a választókerületek szintjén a 2010-es listás szavazatarányok területi eloszlásával súlyozza, majd a mandátumokat az új választási törvény iránymutatása szerint vállalható precizitással osztja ki. Az eredmények önmagukért beszélnek. Elvonatkoztatva a jelenlegi erőviszonyoktól, ha döntetlenre hozzuk ki a Fidesz-MSZP-meccset (Fidesz: 40, MSZP: 40, Jobbik: 14, LMP: 6), a kormánypárt bizony 58 egyéni mandátumot nyer, míg a szocialisták csak 48-at. Azonos országos támogatottság esetén tehát akár tízzel több mandátum is juthat a Fidesznek. Érdemes megnézni, mekkora támogatottságbéli különbség kell ahhoz, hogy ugyanannyi egyénit nyerjen a két párt. A Jobbik és az LMP szavazatarányát változatlanul hagyva 38,95%-os Fidesz és 41,05%-os MSZP-támogatottság mellett nyernek mindketten 53 mandátumot (ebben a helyzetben már a szocialistáknak eggyel több listás hely jut). Ezek szerint az egyéni kerületek szintjén a térkép több mint két százalékpontos Fidesz-hátrányt tud ledolgozni megalkotóinak (a parlamenti többség és az esetleges koalíciókötések esélyeit a már említett okokból itt nem érdemes vizsgálni).

Felmerülhet persze a gyanú, hogy Karácsony manipulatív szándékkal súlyozta a 2010-es listás eredményekkel a bemeneti értékeket, ezért vettük a fáradságot és feltöltöttük a kalkulátort a 2006-os listás adatokkal, majd lefuttattuk a fenti próbákat.**

Az első esetben (tehát amikor ezt a fiktív helyzetet állítottuk elő: Fidesz: 40, MSZP: 40, Jobbik: 14, LMP: 6) még az előzőeknél is jobban jár a kormánypárt, 60 egyéni győzelmet könyvelhet el 46 MSZP-ssel szemben. Az 53-53-as mandátumegyenlőséghez pedig 3 százalékponttal is elmaradhat riválisával szemben (38,5-41,5-arányban).

Természetesen számtalan próbát lehet végezni, bizonyosan olyanokat is, amelyek kevésbé húznak félre. Ez a néhány példa mindenesetre világosan bizonyítja, amit eddig is tudtunk: jelentős többséggel a Fidesz nem leválthatatlan, de az új választókerületi térkép egy kis különbségű kormánypárti hátrányt még előnnyé tud konvertálni.

A 2010-s adatokkal feltöltött kalkulátor innen, a 2006-os adatokkal feltöltött kalkulátor innen letölthető.

*További módszertani leírás az eredeti szövegben.

**Ezzel persze több gond is van, hiszen a Jobbik még gyenge volt ekkor, az LMP nem létezett, két további kis párt viszont igen. Ellenpróbánk azonban még ezen fogyatékosságok ellenére is teljesíti azt a célt, hogy olyan adatokkal teszteljük a modellt, amikor a szocialisták még erősebbek voltak a Fidesznél. Az LMP-nek így egyszerűen a 2006-os SZDSZ-adatokat adtuk, az MDF eredményeit elhagytuk, a Jobbikhoz pedig a MIÉP-Jobbik adatait számoltuk.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*