Home » Elemzések, Featured, Headline

Nagyot ment a kampánykorrupció a 2018-as választásokon

11 April 2018 Szerző: Nincs komment

Idén 3 milliárd forint közpénzt vittek el a kamupártok – derül ki a Transparency International Magyarország (TI) és a Political Capital számításaiból. A választások eredménye legitim, a voksolás mégis tisztességtelen volt.  

A Transparency International Magyarország és a Political Capital úgy véli, hogy a kamupártok korrupciója, a kormánypártok elsöprő médiafölénye és a kormány saját pártjait támogató propagandája következtében a 2014-es voksolást követően a 2018-as országgyűlési választások sem voltak tisztességesek.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Választási Megfigyelési Missziójának jelentése az idei országgyűlési választásokkal kapcsolatban súlyos kritikát fogalmazott meg a kampányfinanszírozás átláthatatlansága, a média elfogultsága, továbbá a kormánypropaganda és a kormánypártok kampánya között elmosódó határ miatt. A TI és a Political Capital egyetért a jelentéssel.

A választások tisztaságáért és a korrupció ellen küzdő szervezetekként a Political Capital és a TI már 2013-ban jelezte, hogy a kampányfinanszírozási törvény valósággal megágyaz a választók iránt közömbös, ellenben az állami kampánytámogatás iránt nagyon is érdeklődő pártoknak. A kamupártcunami be is következett. Kiszámítottuk, hogy mindez 2014-ben kicsi híján 4 milliárd forintjába került az adófizetőknek.

A tegnapi és a négy évvel ezelőtti parlamenti választások között sem voltunk tétlenek: tanulmányban, konferencián, és nyílt levélben tettünk kísérletet a közpénzek elherdálásának megakadályozására. Mindhiába, a kormány ugyanis alig tett valamit az ellen, hogy élelmes politikai vállalkozók közpénzmilliárdokat nyúljanak le. Jó irányba tett lépés volt, hogy 2017 őszén arra kötelezték a szavazatok 1%-ának a megszerzésére is képtelen pártokat, hogy fizessék vissza a kampánytámogatást. Mi több, a módosított szabályozás a személyes vagyonuk erejéig, a pártvezetőket tette felelőssé a pártok tartozásáért. De már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez kevés lesz a közpénzszivattyú elzárásához.

Egy hónappal az április 8-ai választások előtt jeleztük, hogy a közpénzmilliárdok kamupártok általi lenyúlása továbbra is súlyos, megoldatlan probléma. Pedig a kormánynak nem kellett volna mást tennie, mint követnie az általunk 2013 óta javasoltakat. Ha ez megvalósult volna, akkor a pártok kizárólag kincstári kártyán férhetnének hozzá a kampánytámogatáshoz, és az egyéni jelöltekhez hasonló szigorúsággal kellene elszámolniuk a költéseikről. Nem így történt, ezért az idei voksoláson is hemzsegtek a kamupártok.

valasztasirendszer

Számításaink szerint ezúttal 3 milliárd forint került az egyszázalékos támogatottságtól is fényévnyi távolságra lévő 14 miniformációhoz. Több mint kétséges, hogy az állam akár egyetlen fillért is képes lesz visszaszerezni a törpepártoktól vagy azok vezetőitől. Ez a pénz veszendőbe, a kamupártok működtetőinek a magánzsebébe ment. És ha az állam meg is kíséreli a pénz behajtását, az eljárás többe kerülhet, mint amennyit a kamupártoktól sikerül majd visszaszerezni. Egy biztos: az államnak cselekednie kell.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*