Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Veszprém előtt és után

4 March 2015 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A veszprémi időközi választás eredményének okai és következményei kapcsán, ahogy az várható volt, leegyszerűsítő értelmezések sokasága látott napvilágot. Az Élet És Irodalom 2015. február 27-ei számában megjelent cikkünket a külképviseleti szavazatokat is tartalmazó utolsó, időközben összeszámolt szavazókör adataival frissítve közüljük.

Míg a kormányoldalon igyekeznek tompítani a vereség élét, a másik térfélen már akadnak, akik az Orbán-rendszer rapid összeomlását várják, miközben a nyilvánosságban zajló értelmezési adok-kapokban a „kinek köszönhető a győzelem?” kérdésre fogalmazódnak meg kizárólagos válaszok. A legérdekesebb a Fidesz és némely baloldali párt egymásratalálása. Előbbi szerint csak annyi történt, hogy a kormánypártiak, mivel  nem érezték a tétet, otthon maradtak, az ellenzékieket pedig feltüzelték a kétharmad lebontásának lehetőségével, ezért nagyobb arányban járultak urnákhoz. A baloldali pártok holdudvarából pedig egyre erőteljesebben szűrődnek ki erre rímelő hangok, amelyek szerint kizárólag az ő mozgósító munkájuknak köszönhető Kész Zoltán győzelme. Megint másfelől azt hallani, hogy épp a veszprémi fejlemények bizonyítják, hogy a pártoknak leáldozott, csak függetlenként lehet a Fidesszel szemben eredményt elérni.

Érdemes egy kicsit a választási adatok mélyére nézni.

Bár a vasárnapi híradások alacsony részvételről szóltak, a körülbelül 44,87%-os aktivitási arány kifejezetten magasnak számít. Bár igaz, hogy tavaly áprilisban ugyanebben a kerületben a jogosultak 64,28%-a szavazott, nem érdemes egy általános választás részvételi adatát egy időköziével összevetni. A Fidesz 2010-es kétharmados győzelme óta azonban minden egyes időközi országgyűlési választáson kisebb arányban járultak az urnákhoz, mint múlt vasárnap. Tavaly novemberben Újpesten 33,89, három évvel korábban a II. kerületben 39,04 (a második fordulóban 34,25; akkor még olyan is volt) százalékos részvétel mellett választottak képviselőt. Püspökladány külön történet, ahol 2011-ben mindkét fordulóban az (50, illetve 25%-os) érvényességi küszöb alatt maradt a megjelentek aránya, ezért az időközit meg kellett ismételni. A határértéket eltörölték, a hajdú-bihari körzetben így végül 19,99%-os részvétel is elégnek bizonyult. Ebben az időszakban a veszprémi részvételi arányt egyedül a szarvasi időközi közelítette meg 2010-ben: a 18,73%-os első forduló után két héttel 44,13% voksolt.

A veszprémi 1-es választókerületben tavaly megjelent választók mintegy héttizede tehát múlt vasárnap is szavazott, de a kormánypárti tábor megközelítőleg sem volt ilyen aktív: az akkor a Fidesz-KDNP listájára érkező 20860 szavazatnak 53,27%-át, 11113-at sikerült begyűjteni.

Ezen a ponton kell tennem egy módszertani kitérőt. A februári szavazatokat a 2014-es választásnak nem az egyéni kerületi, hanem a listás voksaival vetettem össze. A tényleges pártpreferenciákra inkább ezekből lehet ugyanis következtetni, mivel hatékonyabban szűrhető ki a szavazatmegosztásból következő torzítás. Navracsics Tibor és Pál Béla esete is ezt igazolja, akik több szavazatot kaptak egyéniben, mint az őket támogató pártok listája, szemben a Jobbik és az LMP jelöltjeivel, akik kevesebbet.

Vasárnap a szélsőjobboldali párt valamivel jobban, a zöldek valamivel gyengébben mozgósítottak a Fidesznél: saját áprilisi szavazóinak a Jobbik 55,63, az LMP 47,88%-át tudta elvinni az urnákhoz. A három rivális párt jelöltjeinek mobilizációs arányához képest szembeszökő igazán Kész Zoltán 110,82%-os adata: az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP listája 12644 szavazatot szerzett áprilisban, a többek között általuk kívülről támogatott jelölt viszont most vasárnap 14012-t.

A kormánypárti értelmezés tehát, miszerint „a fideszesek inkább otthon maradtak, a baloldaliak inkább elmentek” még féligazságnak is kevés: Készre legalább 1368-an szavaztak, akik tavaly nem az ellenzéki lista mellé ikszeltek. Ez nyilvánvalóvá teszi a baloldali narratíva féloldalasságát is: a veszprémi jelölt – alacsonyabb részvétel mellett – nagy számban tudott olyan új embereket maga mellé állítani, akik a jelenlegi ellenzéki pártok számára elérhetetlenek.

Feltűnő továbbá, hogy Késznek nem kizárólag Veszprém városában, hanem a huszonnégyből tizenöt környező településen is sikerült új szavazókat szereznie, szám szerint 280-at, míg a többi kilenc községben 106-tal kapott kevesebbet, mint tavaly a baloldali lista. Veszprémben pedig legalább 1194 voks a többlet áprilishoz képest.

Némedi Lajos teljesítménye ehhez képest minden környező településen elmaradt az őt támogató pártok tavalyi listájára leadott voksok számától (összesen 4265-tel), de még így is ő nyert ebben a körben. Tizennégy helyen több szavazatot kapott Késznél, aki csak tíz községben kerekedett felül, a huszonnégy kistelepülési szavazatszámot összeadva pedig 3143-3011 a végeredmény Némedi javára. Veszprémben viszont lényegesen nagyobb, 11001-7970-es Kész előnye.

Az Excelben összegyűjtött adatok innen letölthetők.

A Fidesz közvélemény-kutatók által már hónapok óta mért visszaesése tehát élesben is megmutatkozott, az inkább jobboldali karakterű kerületben azonban egyáltalán nem volt törvényszerű az ellenzéki győzelem. Az adatokból jól látszik, hogy a féloldalas magyarázatoknál több tényező együttállása kellett az áttöréshez.

A jelölt elfogadta az ellenzéki pártok támogatását, független imázsa, erős helyi kötődése ugyanakkor központi elemét képezte kampányának. E nélkül aligha tudott volna több mint ezer új szavazót az urnákhoz szólítani. A pártok az utolsó egy-két naptól eltekintve nem jelentek meg hangsúlyosan a jelölt mellett, de saját törzstáboruk mozgósításában kivették a részüket. Nélkülük sem lett volna esély mandátumszerzésre. Sikerült tehát megtalálni azt a határmezsgyét, ahol a nem elkötelezett szavazók a helyi civilt, a törzstábor a saját ellenzéki jelöltjét látta Készben, miközben mindannyiuk számára a Fidesz esélyes kihívójaként léphetett fel. Ez a recept, ha nem is bevethető mindenhol, működőképes lehet későbbi időközi választásokon is. Kormányváltó stratégiát bár aligha lehet félig-meddig független jelöltekre építeni, Veszprém ebből a szempontból sem tanulság nélkül való: a választás előtti hónapokban való pozícióosztozkodás helyett a pártoknak helyben jól beágyazott jelölteket kell megnyerniük maguknak ahhoz, hogy esélyük legyen a kiábrándult szavazók megszólítására.

A veszprémi választás jelentőségét a másik oldalon pedig érthető okokból igyekeznek bagatellizálni. Bár kifejezetten intenzív kampányt folytattak, a kormánypárti nyilatkozatok a választás előtt és után is arról szóltak, hogy nincs jelentősége a kétharmad elveszítésének. Valóban, a veszprémi időközinek nem a törvényhozás vonatkozásában van elsősorban relevanciája. Február 22-ével az a percepció szűnt meg, hogy a Fidesz bárhol az országban legyőzhetetlen volna.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*