Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Alapinformációk a veszprémi időközihez

27 November 2014 Szerző: Címkék: Nincs komment

A korábbi választási adatok alapján nem sok félnivalója van a Fidesznek a februárban várható időközi választáson, legalábbis abban az esetben, ha nem osztják meg a kormánypárt táborát. Átírhatja az erőviszonyokat az is, ha az utóbbi választásokon inaktívvá váltakat valamelyik jelöltnek sikerül felráznia.

Eredmények az elmúlt négy országgyűlési választáson ugyanebben a kerületben (a 2014 előtti választókerületi térkép szerint több, kisebb lélekszámú kerülethez tartozott a mai Veszprém 1-es, a jelöltek neve ezért nem szerepel a korábbi éveknél)

  • A 2010-es kiugrást leszámítva a Fidesz támogatottsága szinte állandó.
  • 2002-ben és 2006-ban az MSZP és az SZDSZ a Fideszével majdnem azonos támogatottsággal rendelkezett. A baloldali ellenzék 2014-re – még az LMP-re leadott szavazatokkal együtt – sem tudta megszorongatni a kormánypártot. A lényegesen alacsonyabb részvétel jelzi, hogy a korábban inkább balra szavazók közül sokan egyik pártnál sem találtak menedéket.
  • A szélsőjobboldal mind a négy választáson némileg az országos átlag alatt teljesített. Ugyanakkor mára ebben a választókerületben is erős a Jobbik támogatottsága.
  • 2014-ben Navracsics Tibor mintegy 1300 szavazattal szerzett többet pártjánál. Ennek fele lehet Jobbik-szavazó, de az LMP vagy valamelyik miniformáció támogatói közül is meríthetett az akkori közigazgatási és igazságügyi miniszter. Az átszavazások modellezését nehezíti, hogy a baloldali jelölt, Pál Béla is pár száz szavazattal többet szerzett pártjai listájánál, ráadásul több mint 300-zal több érvényes szavazat érkezett egyéniben, mint listán.

A 2014-es országgyűlési listás adatok csak Veszprémben, a környező kistelepülések nélkül:

  • A Fidesz és a Jobbik 2-2 százalékponttal gyengébb a saját választókerületi átlagánál Veszprémben, a baloldal 3,5, az LMP 0,7 százalékponttal erősebb.

Eredmények az októberi önkormányzati választáson Veszprémben (a környező települések nélkül)

A veszprémi 1. egyéni választókerület magában foglalja Veszprém városát és 24 további kistelepülést:

A demográfiai adatok csak elhanyagolható mértékben változtak tavasz óta.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*