Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Öt állítás az önkormányzati választásokról

13 October 2014 Szerző: Címkék: 10 komment

1. A politikától való elfordulást jelzi a folyamatosan csökkenő politikai részvétel

2006 óta folyamatosan csökken a választási részvétel az önkormányzati választásokon (az európai parlamenti választásokon 2004, az országgyűlési választásokon pedig 2002 óta), ami világos jele a politikától való egyre fokozódó elzárkózásnak. A kormánnyal nem szimpatizálók jelentős részének inaktivitása a Fidesz rendszerének legfőbb támasza. Az alacsony részvétel biztosítja ugyanis, hogy a választásról választásra fogyatkozó Fidesz-tábor rendre elegendőnek bizonyul a győzelemhez.

2. A Fidesz veszítve nyer

A Fidesz újfent vitathatatlanul győzelmet aratott, amit elsősorban a katasztrofálisan politizáló és romokban heverő ellenzéknek, illetve a választástól távol maradó tömegeknek köszönhet. Jól példázza ezt, hogy bár Tarlós István újra elnyerte a főpolgármesteri címet, kevesebb szavazatot kapott (290 675), mint 2010-ben (321 908) – ami jócskán elmarad 2006-os második helyezésétől is Demszky Gábor mögött (349 412). Tarlós István egy ilyen kampány után mindössze 13 százalékponttal kapott többet, mint a népszerű politikusnak aligha nevezhető, utolsó pillanatban előrángatott Bokros Lajos.

A Fidesz a 2010-es eredményeihez képest két budapesti kerületet (XIV., XV.) és két megyei jogú várost (Békéscsaba, Salgótarján) veszített el. A közgyűlési többség azonban a békési városban is a Fideszé maradt, Szombathelyen pedig fordított a helyzet: a kormánypárti városvezetőnek kell még legalább egy szavazat után néznie a képviselő-testületben. Bár 20 megyei jogú városban továbbra is fideszes lesz a városvezető, három kivétellel jóval kisebb arányban győztek, mint négy évvel korábban.

A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjei támogatottságának változása a megyei jogú városokban

Hasonló a helyzet a fővárosban is: Kőbányán minimálisan, Újpesten jelentősen javítottak, a többi 21 kerületben viszont visszaesett a kormánypárti polgármesterjelölt támogatottsága. A VII. kerületben pedig Vattamány Zsolt mögül elfogyott a közgyűlési többség.

 A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjei támogatottságának változása Budapesten

A Fidesz alternatívájának hiányát jelzi, hogy úgyis meg tudta őrizni minden egyes megyei közgyűlésben az abszolút többségét, hogy (egy megye kivételével) mindenhol visszaesett a támogatottsága, 2-10 százalékponttal (Tolna megyében helyi konfliktusok következtében esett vissza kiugróan nagy mértékben, a párttól eltávolodók egy csoportja ugyanis külön indult, és szerzett 6,5%-ot).

A Fidesz-KDNP támogatottságának változása a megyei közgyűlésekben

3. A baloldali pártok képtelenek új választókat magukhoz vonzani

A megyei közgyűlési eredmények szerint (amelyek nem tartalmazzák a megyei jogú városokat) az MSZP-nek csak egyetlen megyében sikerült megelőznie a Jobbikot, de további 9 megyében a baloldali pártok együttesen még mindig több szavazatot kaptak a szélsőjobboldali pártnál. Négy évvel ezelőtt a Jobbik csak három megyében előzte meg az akkori MSZP-t.

A Jobbik, illetve a baloldali pártok közötti különbség a megyei listás szavazatarányokban

Azokon a politikailag releváns helyeken, ahol a baloldal most is és négy éve is nyerni tudott (XIII. XIX., XX. kerület, Szeged), idén nagyobb arányú győzelmet aratott. A fővárosi kerületek közül csak kettőt sikerült visszahódítani, de a közgyűlési többséget nem szerezték meg a polgármester mögött (XIV., XV. kerület). A legtöbb esélyesnek tűnő megyei jogú városban is kudarcot vallottak a baloldali pártok (az egyetlen kivétel az orrhosszal megnyert Salgótarján). Kevés olyan helyet jegyezhettek fel, ahol sikerült a fordítás közelébe kerülni (IX. kerület, Szombathely).

Mindez jelzi, hogy volna igény az új politikai széljárásra, a jelenlegi baloldali formációk azonban képtelenek ennek a kielégítésére. Miskolcon nem jött be Pásztor Albert leigazolása sem: 33%-os teljesítményével elmaradt az MSZP négy évvel ezelőtti jelöltjének, Káli Sándornak 38%-os szavazatarányától.

Az elmúlt években elsősorban egymással küzdő baloldali formációk között felerősödhetnek az eddig sem rejtett konfliktusok, s ez további erózióhoz vezethet.

Ami a formációk egymás közötti erőviszonyát illeti, a megyei közgyűlési eredmények világos képet mutatnak: a sorrendben továbbra is az MSZP vezet, őket követi a DK, majd az Együtt zárja a sort. A fővárosban legfeljebb azt a hét kerületet érdemes összehasonlítani, ahol mindhárom formációnak volt polgármesterjelöltje; ezen a szinten is az MSZP látszik a legerősebbnek, de a két másik formációnak is van „győztes” kerülete. A képet árnyalja, hogy ez a hét körzet mind esélytelen volt, illetve hogy a XXIII. kerületben a civil Geiger Ferenc mellett egyáltalán nem rúgtak labdába.

Az MSZP, a DK és az Együtt-PM polgármesterjelöltjeinek támogatottsága abban a hét fővárosi kerületben, ahol egymás ellen is indultak

Négy megyei jogú városban indultak továbbá egymás ellen, az eredmények:

4. A Jobbik előretört a városokban

A Jobbik az önkormányzati választásokon meg tudta tartani az általa vezetett települések többségét, egy megyét kivéve a második legnagyobb párt lett a megyei közgyűlésekben, de ennél lényegesebb, hogy a városokban és a megyei jogú városokban is előretört a párt.

A Jobbik 14 polgármesteri címet szerzett, 6 településen pedig a párt által is támogatott független jelölt nyert. Vona Gábor pártelnök a voksolás után a kormánypárt 2018-as kihívójaként pozicionálta pártját. A Jobbik ettől még nagyon messze van, a leginkább vágyott miskolci polgármesteri széket nem sikerült elnyerni, Budapesten pedig tovább gyengültek, legfeljebb az LMP megelőzésének örülhet a szélsőjobboldali párt.

Részletes elemzésünk  a Jobbikról a PC blogon olvasható.

5. Az LMP az önkormányzati választások legnagyobb vesztese

Az országgyűlési, illetve az európai parlamenti választáson épp hogy csak küszöb fölé került LMP számára súlyos kudarc az önkormányzati választás. Budapesten nemcsak a főpolgármester-jelöltjük teljesített jóval gyengébben, mint négy éve (9,9%-ról 5,7%-ra esett vissza), de a polgármesterjelöltjeik is egy kivétellel mindenhol visszaestek:

 Az LMP polgármesterjelöltjei támogatottságának változása Budapesten

A párt országos beágyazottságára jellemző, hogy a négy évvel ezelőtti 4 után idén is csak 5 megyében tudott listát állítani, pedig a szükséges ajánlások száma időközben a felére csökkent. Az egyetlen előrelépés, hogy az LMP Pest megyében 8%-ot ért el, a többi megyében viszont idén sem lépett ki a 3-6%-os sávból. A baranyai és a Bács-Kiskun megyei 1-1 mellett így 3 Pest megyei mandátumot is begyűjtött a zöld párt.

A megyei jogú városokban 13 polgármesterjelölt 1-8% között teljesített, Szekszárdon pedig Hadházy Ákos 40%-ot hozott, de ellene a baloldali pártok nem indítottak jelöltet.

10 Comments »

 • Miklosi Zoltan said:

  Nagyon hasznos osszefoglalo! Jo lenne ugyanez a 10.000-nel nepesebb telepulesekrol is.
  Zoltan

 • Krisztián said:

  Budakeszin az LMP-s polgármesterjelölt Széll Bálint 31%-ot ért el! Ez a 2010-es eredmény több mint háromszorosa.

  • PC said:

   A Kúria döntése egy konkrét esetre vonatkozik, kifejezetten a hírolvasói véleményfűzésre vonatkozó törvény alapján. Ez itt nem tévéhíradó.

  • Bazsó said:

   Nem az számít, hogy minek szabad nevezni (v.ö. polkorrekt), hanem hogy mit mond és mit tesz.

 • SO said:

  A XI-ben is szerintem csak azért javított az LMP, mert az Együtt-PM-esek nem szavaztak Molnár Gyulára, hanem beikszelték az LMP-set Együtt-PM-es jelölt híján, (talán összhangban az E-PM sugallatával).

 • hp said:

  Alapvetően jó elemzés, de az LMP-s összehasonlítás sántít, mivel az előző választás óta ez a párt szétszakadt, ezért a 2010-es és a mostani eredményük nem igazán összevethető, sok helyen nem maradt emberük a jelöltállításhoz sem.

  • Bali said:

   Igen. Plusz azt sem veszi figyelembe, hogy 2010-hez képest 10-zel több kerületben állítottak polgármester jelöltet. A lisáikról pedig képviselőik kerültek a közgyűlésekbe. A polgármesterekre leadott szavazatok %-os értéke ugyanis önmagában félrevezető lehet. Az emberek polgármester-jelölteknél ugyanis hajlamosabbak az átszavazásra, ha egyébként rokonszenveznek az illetővel, de az egyéni jelöltekre kerületi szinten leadott szavazatok már jobban mutatják, hogy mekkora annak a pártnak a valós támogatottsága.

 • SchP said:

  Szerintem a magyar politikusok 99,9999%-a 😉 pont azt szeretné, ha elzárkóznának A-Z Emberek, mert akkor könnyebben tehetik azt, ami csak a jelenlegi politikai elitnek jó. 🙂
  Nem lesz ebben addig változás, amíg el nem kezdődik egy párbeszéd a politikusok és A-Z Emberek között. De ahhoz a politikusoknak rá kellene ébredni, hogy valahol belül, mélyen ők is Emberek. 🙂
  Nem a statisztikákat kell nézni, hanem meg kell hallgatni és meg kell érteni A-Z Embereket. 🙂
  Meghallgatni, megérteni és AKARNI TENNI ÉRTÜK, vagyis magukért, az Emberségükért. 🙂

  Pedig, amíg ez a párbeszéd el nem kezdődik, addig nem várható előre lépés.
  Mert sehol a világon nem olyan buták A-Z Emberek, mint ahogy azt a
  jelenlegi politikusok többsége hinni szeretné. 🙂

 • wolody said:

  ez csak akkor lenne jó elemzés, ha min. még a 2006-os választásokat is belevenné. 4 év alatt csökkent-éés? Nem volt elemző, vagy józan ember aki ezt nem tudta volna előre, olyan utálat volt akkor a baloldal ellen, hogy azt a győzelmet nem lehet megismételni soha.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*