Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Sok jelölt, sok lista: kisebb támogatottsággal is győzni lehet

5 March 2014 Szerző: Címkék:, , Nincs komment

A könnyített jelöltállítási feltételekkel és a kampánytámogatás bevezetésével a Fidesz vélhetően elérte célját: a ringbe szálló jelöltek megsokszorozásával minden korábbinál alacsonyabb támogatottsággal is elnyerhetőek az egyéni mandátumok.

A választási rendszer többségi ágának megerősítése, a második forduló eltörlése is mind ezt a célt szolgálták. A Fidesz – gondosan egyben tartott elkötelezett táborával – így akkor is jó eséllyel szerezhet magabiztos parlamenti (akár kétharmados) többséget, ha listás támogatottsága meg sem közelíti az 50%-ot. Az egyéni kerületekben ugyanis a relatív győztes mindent visz. Az egyéni jelöltek magas száma bár elméletileg az ellenzéki jelöltek győzelmét is segítheti, a Fidesz bevállalta ezt a kockázatot, és úgy néz ki, bejött a számítása: a miniformációk jelentős részét baloldali kötődésű politikusok hozták létre, és csak kisebb arányban találunk olyanokat, amelyek inkább jobboldali érzelmű szavazókat célozhatnak.

A rajthoz álló pártok elsöprő többsége valószínűsíthetően inkább a pénzre hajt. A kevés politikai múlttal rendelkező csoportosulás talán a négyéves párttámogatást jelentő 1%-os küszöböt célozza meg, de sokkal többen lehetnek, akiket csak a könnyen besöpörhető kampánytámogatás motivált. Nem kellett hozzá nagy jóstehetség, hogy előrelássuk, a rossz kampányfinanszírozási törvény ezt vonja majd maga után.

Az ábrák önmagukért beszélnek:

1990 és 2010 között e kritériumot 20 területi listával lehetett teljesíteni, amihez a 19 megyét és Budapestet lefedve legalább 49 jelöltre, azaz 36750 ajánlásra volt szükség. Most ugyanehhez elég a fővároson kívül 9 megyében 27 jelölt, ami már 13500 aláírással elérhető.

(Ábrák frissítve 2014. március 10-én.)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*