Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Egy németországi és egy e-mail állampolgár már regisztrált

6 August 2013 Szerző: Címkék:, , Nincs komment

Augusztus 5-éig két külhoni magyar állampolgár regisztrációs kérelme érkezett be a Nemzeti Választási Irodába.* A valasztas.hu főoldalán megjelent kezdetleges táblázat értelmezése talán nehéz, de nem lehetetlen.

Screenshot: Választás.hu

 

Az „E-mail” nem arra utal, hogy olyan országból érkezett a regisztrációs kérelem, ahol tiltott a kettős állampolgárság. Egyszerűen arról van szó, hogy a választó eldöntheti, hogy e-mailen, faxon vagy egy postacímen kéri, hogy tájékoztassák a névjegyzékbe vételéről vagy annak elutasításáról (lásd a kérelem 10. pontját). Az egyik regisztrálni szándékozó állampolgár tehát egy németországi postacímet, a másik pedig egy e-mail címet adott meg.

Borítékolható, hogy a későbbiekben, amikor a választani kívánó állampolgárok regisztrációja már sok tíz- vagy százezres adatbázist generál, sokan téves következtetéseket vonnak majd le belőle. Nem fogjuk ugyanis pontosan tudni, mely országokból hányan regisztráltak, csak az értesítési cím szerinti bontást fogjuk látni. Ha például Románia mellett látunk egy 10000-s értéket, de közben a faxban és az e-mailben értesítést kérők is több ezren lesznek, nem lesz rá mód, hogy megállapítsuk, közülük hányat lehetne hozzáadni a romániai értékhez. Sőt, bárki kérheti egy magyarországi lakcímre is az értesítést, a származási országtól függetlenül.

Felmerülhet a kérdés, hogy ha meg lehet adni faxszámot vagy e-mail címet, ezek a választók hogyan jutnak majd hozzá a levélcsomaghoz? Amellett, hogy kérhetik magyarországi és külföldi címre egyaránt, személyesen is átvehetik valamelyik külképviseleten, vagy valamelyik kijelölt magyarországi településen is (lásd a kérelem 11. pontját). Megoldható tehát, hogy a származási ország mindvégig rejtve maradjon.

*A tény, hogy napi frissítéssel nyomon követhetjük a regisztrációs kérelmek sorsát, négy civil szervezettel közös kezdeményezésünk eredménye. A javaslatcsomagról itt, annak eredményéről itt olvashat bővebben.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*