Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Kerülethatár- és határidő-módosítás sokadszor

26 June 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

2013. március 5-én írtuk, amikor a kerülettérkép választási- és azt megelőző évben való módosításának tilalmát törölte volna el a Fidesz-KDNP-többség, majd kompromisszumos megoldás született:

„A parlament azzal a kiegészítéssel fogadta el a módosítót, hogy a határidő 2013. június 30-a lett. Eddig a pillanatig tehát módosulhatnak a kerülethatárok, utána már nem. Mindez persze addig van így, amíg a törvényt nem módosítják újra, márpedig (…) a kétharmados parlamenti többséget semmi sem gátolja abban, hogy ezt akár június 30-a után is megtegye.”

Egy ma benyújtott módosító szerint újabb tizenöt nappal tolnák ki a határidőt, egy másik iromány pedig hét fővárosi választókerület határait finomítja. Kétségkívül pontosításokról van szó csupán, nem valószínű, hogy bárki is újabb kerülethatár-manipulációt próbálna belelátni például abba, hogy „a »Júlia utca páros oldalán« szövegrész helyébe a »Júlia utca páratlan házszámozású oldalán«” szövegrész lép. A rohanva benyújtott módosító inkább csak arra hívja fel újra a figyelmet, hogy a folyamatos kapkodások közepette megalkotott választási szabályok nyugodtabb körülmények között és lényegesen jobb minőségben is megszülethettek volna, ha a kormánypártok maguk kezdeményeztek volna már az első pillanatban érdemi szakmai és politikai egyeztetést az ügyben.

A másfél éve – ismeretlen körülmények között, ismeretlenek által – megalkotott, és alig pár hete módosított kerülettérképet ezúttal csak pontosítják, de újból kifutottak a saját maguk szabta határidőből, ezért kell július 15-ére tolni a kerülettérkép átrajzolhatóságának határidejét. A kétharmados törvények viszont nem csak akkor módosíthatók hasonló tempóban, ha technikai kényszer indokolja, hanem jóformán bármikor.

Kép: blog.janicehardy.com

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*