Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Mennyi az annyi?

27 May 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment


Nem először fordul elő, hogy egy törvényjavaslat szövege nem egyértelmű. Most a múlt szombaton benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslat egy kulcsfontosságú paragrafusa tűnik véleményesnek, s mivel nem kevés pénz kiutalása múlik rajta, szerencsés volna a pontosítása.

Ez áll a kampányfinanszírozási törvényjavaslat 6. §-ában:

(3) Egy jelölő szervezet által a választásra összesen fordítható összeg meghatározásakor az egyéni választókerületi jelöltjei, valamint az országos listán indított jelöltjei számát, de legfeljebb a megszerezhető mandátumok számát kell alapul venni. Az egyéni választókerületben és az országos listán is jelölt személyt a jelölések számának megfelelően kell figyelembe venni. A közös jelölteket vagy közös pártlistát állító pártokat e § vonatkozásában egy jelölő szervezetnek kell tekinteni.

Ez pedig a választási eljárási törvény 129. §-ában:

(2) A listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a listán megszerezhető mandátumok száma. A listán szereplő jelöltek sorrendjét a jelölő szervezet határozza meg.

Vegyük azt az esetet, amikor egy jelölő szervezet 27 egyéni jelölttel szerez jogosultságot országos lista állítására, amelyre (93×3=) 279 jelöltet is bejelenthet. Kérdés, hogy a „jelölő szervezet által a választásra összesen fordítható összeg meghatározásakor” hány jelölttel kell számolni:

a)      120-szal, mivel 27 egyéni jelöltje van, és az országos listás mandátumok száma legfeljebb 93 lehet (27+93=120).

b)      199-cel, mivel összesen 306 jelöltje van, de legfeljebb 199 után jár a támogatás.

Ha szó szerint értelmezzük a szöveget, akkor a „b” válasz tűnik helyesnek: van 27 egyéni jelölt, ehhez hozzáadjuk a 279 listás jelöltet, 306-ot kapunk, de mivel „a megszerezhető mandátumok számát” nem haladhatja meg a végeredmény, 199-nél állapodunk meg.

Aligha ez volt azonban a törvényalkotó szándéka. Ha feltételezzük, hogy a jogszabály ezen a ponton is a jelöltek számától kívánja függővé tenni a pártlistás támogatás végösszegét, akkor arra a következtetésre kell jutnunk, hogy az „a” válasz a helyes. A „legfeljebb…” mellékmondat ebben az esetben kizárólag az országos listás jelöltekre vonatkozik, hiszen az valóban egyértelmű, hogy egyéni mandátumból csak egyetlenegy osztható ki kerületenként. Ha így van, csak 120 jelölttel számolhatunk tovább.

A tét nem kicsi: az „a” értelmezés szerint 90 milliós támogatásra számíthat a jelölő szervezet, míg a „b” szerint 149,25 milliósra (mindkét esetben ehhez adódik hozzá az egyéni kerületi jelöltek összesen 27 milliós támogatása)*. A különbség tehát 60 millió forint pártonként – és ki tudja, hány tucatnyian lesznek, akik a várható kampánytámogatás reményében szállnak majd ringbe minimális jelöltszámmal.

A törvényt azzal együtt is célszerű volna pontosítani, hogy kézenfekvőnek tűnik, hogy az „a” a „helyes megfejtés”. Ha nem így volna, minden országos listát állítani képes jelölő szervezetnek 199 jelölt alapján kellene kalkulálni a támogatását (a „sávos” rendszer miatt ez még ebben az esetben sem jelentené, hogy mindenki ugyanannyit kapna**). Ilyen kardinális kérdésben azonban (meg általában is) minimumkövetelmény volna, hogy egy törvény ne fogalmazzon félreérthetően.

* Az „a” esetben a 120 jelöltet szorozzuk meg 5 millióval, így jön ki a 600 millió, ami a sávos támogatás alapját képezi. Mivel csak 27 egyéni jelölttel rendelkezik a párt, a törvény szerint ennek az összegnek a 15%-ára, tehát 90 millió forintra jogosult. A „b” esetben ugyanez történik, csak nem 120, hanem 199 jelölttel, tehát 995 milliós bázissal számolunk, ennek a 15%-a a 149,25 millió.

** A törvényjavaslat szerint „minden pártlistát állító párt a választásra összesen fordítható összeg

a) 15%-ával megegyező összegű költségvetési támogatásra jogosult, ha legalább huszonhét,

b) 30%-ával megegyező összegű költségvetési támogatásra jogosult, ha legalább ötvennégy,

c) 45%-ával megegyező összegű költségvetési támogatásra jogosult, ha legalább nyolcvan,

d) 60%-ával megegyező összegű költségvetési támogatásra jogosult, ha minden

egyéni választókerületben jelöltet állított.”

(Kép forrása: Escape Games 24)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*