Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok

Sopronban már logóval nyert az MSZP

8 October 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Továbbra sem érdemes messzemenő következtetéseket levonni egy időközi választás eredményeiből, de a múlt heti, dunaföldvári polgármester-választás után a soproni önkormányzati egyéniképviselő-választás eredménye már mindenképp jelzésértékű, s bizonyosan nem marad következmények nélkül a Fideszben sem.

Dunaföldvár méregfoga még kihúzható volt azzal, hogy a Fidesz nem veszített szavazókat 2010-hez képest, miközben a győztes szocialista jelölt fel sem vállalta pártja támogatását.

Sopronban viszont helyben jól ismert szocialista jelölt, Varga Gyula nyert, aki már 1998-ban, 2002-ben és 2006-ban is győzni tudott az akkor még 15 körzet valamelyikében (mindig másikban). 2010-ben már csak fideszes jelöltek nyertek, de négy évvel korábban, a jobboldal első nagy – az őszödi beszédet követő – önkormányzati áttörése idején még három egyéni körzet MSZP-s győzelmet hozott, köztük Varga Gyuláét. A Fidesz talán épp azzal vigasztalódhat most, hogy a szilárd bázisnak tekinthető megyei jogú város legkevésbé jobboldali karakterű részében maradt alul.

Ennél azonban többet nyom a latban, hogy a soproni 12. egyéni kerület leképezte az országos közvélemény-kutatások trendjét. A Fidesz ugyanis elvesztette korábbi támogatóinak mintegy felét, amiből az MSZP sokáig nem vagy alig tudott csak profitálni. Úgy tűnik, ez van változóban országosan, és ezt erősíti meg a soproni időközi eredménye is. Összességében ugyan kevesebben mentek el szavazni, mint két éve, de ez a visszaesés szinte teljes egészében a Fidesztől elfordulóknak köszönhető, míg a szocialisták 75 emberrel (13%-kal) többet mozgósítottak, mint 2010-ben. (A másik három jelölt aktivitásának változása minimális.)

Az igazi újdonság tehát a baloldali szavazók aktivizálódása, ami időközi választásokon nem volt jellemző az elmúlt tíz évben. Nyugat-Magyarország lévén, a Jobbik nem profitált a jobboldali szavazók rezignáltságából, ami nem jelenti azt, hogy más régiókban ne lennének még tartalékai a szélsőjobboldalnak. Az LMP pedig továbbra sem tudja meggyőzni támogatóit egy időközi választás tétjéről.

A Fidesznek 2002-ben, négy év kormányzás után sem kellett szembenézni saját táborának apátiájával (sőt, mindmáig az egyetlen vezető kormánypárt volt, amely növelni tudta a ciklus végére támogatottságát). A Fidesz bármennyire is erős azonban mozgósításban, bármennyire is igyekszik saját képére formálni a választási rendszert, törzsválasztóinak elfordulásával, úgy tűnik, egyelőre nem számoltak, ami talán az eddigi legnagyobb kihívást jelentheti számára.

 

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*