Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok, Közlemények

Nem minden alkotmányellenes ötletet vetettek el

7 August 2012 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Ha a már regisztráltak körében kemény szankcióval sújtanák a választástól távolmaradást, újabb tömegek kedvét vehetik el a köz ügyeiben való részvételtől. A múlt héten felmerült alkotmányellenes ötletek csak egy részét cáfolta Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet megkeresésére Gulyás Gergely cáfolta azt a sajtóhírt, amely szerint „»az is előfordulhat, hogy a 18 évesnél fiatalabbak is részt vehetnek a választáson«. – Aki ilyet állít, az nincs tisztában a választójog alapjaival, ráadásul alkotmányellenes is lenne a módosítás. Gulyás emlékeztetett arra, hogy az alaptörvény XXIII. cikke kimondja: »Minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen.«”

Gulyás kizárta azt is, hogy a regisztrált, de a voksolástól mégis távol maradó polgárokat a következő választáson való részvétel lehetőségétől megfosztanák. Továbbra is lehetséges ugyanakkor, hogy más módon, például pénzbüntetéssel szankcionálják majd őket.

Az [origo] múlt heti cikke kapcsán a Magyar Nemzet a leglényegtelenebb kérdéseket tette fel Gulyás Gergelynek. A kormánypárt választási témában gyakran nyilatkozó politikusa így megerősítette a gyanút, miszerint félreértés, hogy már a nem egészen 18 évesek is szavazhatnak majd. Ennél kicsivel relevánsabb, hogy nem áll szándékában a kormánynak egy teljesen felesleges pofonba beleszaladni: ahogy mi is megírtuk, egy későbbi választástól való eltiltással semmi szín alatt nem fenyegetheti az állam állampolgárait.

A regisztráltaknak viszont minden jel szerint kötelező lesz a szavazás, a kérdés csak az, hogy a renitens választópolgároknak milyen súlyú szankcióval kellene szembenézniük. A szigorítás jól illeszkedik a Fidesz stratégiájába: minél nagyobb számban távol tartani a választásoktól a bizonytalan, kiábrándult, apatikus választókat. A szankció behajtásánál ugyanis sokkal fontosabb annak a választói magatartásra gyakorolt hatása: a rossz reflexeket idéző „listára feliratkozás, kötelező szavazás, szankció” bármely kombinációjától vélhetően tömegek tartják majd magukat távol.

A múlt héten nyilvánosságra került eljárásjogi kérdésekről viszont nem tudtunk meg többet, pedig a magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok esetleges megfosztása az egyéniképviselő-választástól szintén biztosan alkotmányellenes.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*