Home » Elemzések, Featured, Headline, Kommentárok, Közlemények

RMDSZ és Társai kontra Fidesz

2 July 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Az RMDSZ külhoni olajfa-koalíciójára vonatkozó elképzelését vagy tető alá hozzák vagy nem, a határokon átívelő politikai adok-kapok viszont bizonyosan folytatódni fog, az eddiginél talán nagyobb intenzitással.

Egy meglehetősen eredeti ötlet látott napvilágot az RMDSZ parlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) marosvásárhelyi ülésén. A romániai magyar párt több politikusa is felvetette egy Magyarországon bejegyzendő külhoni magyar párt létrehozását, amely egyenrangú félként szállhatna harcba a voksokért a 2014-es parlamenti választásokon. Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester szerint „a határon túliak magyarországi pártját a magyar állampolgárságot szerzett felvidéki, délvidéki és kárpátaljai magyarokkal közösen lehetne bejegyezni”.

Erősen kétséges, hogy megvalósul-e a Fidesz-KDNP-vel szemben létrehozandó határon túli magyar pártlista ötlete, de az biztos, hogy minden érintett komoly mérlegelésbe kezd arra az esetre, ha mégis lesz belőle valami. A kormánypártokban eddig készpénznek vették, hogy a külhoni magyarok választójogával csak ők nyerhetnek. A tavaly decemberben készült, máig egyetlen nyilvános határon túli közvélemény-kutatás első ránézésre igazolni is látszik számításaikat, de csak a magyarországi politika iránt érdeklődő erdélyi kisebbség körében elsöprő a Fidesz fölénye (a felmérés szerint mintegy negyedmillió kormánypárti szavazat érkezhet innen). A pártot egyelőre nem választó és az anyaországbeli iszapbirkózásba beszállni nem kívánó többség viszont elképzelhető, hogy megszólítható lenne egy ténylegesen őket képviselő formációval, sőt még a korábban magukat Fidesz-szimpatizánsnak tartókat is megzavarhatja, ha megjelenik a szavazólapon egy külhoni magyar formáció.

A kormány még a legóvatosabb becslések szerint is félmillió új magyar állampolgárra számít, akiknek döntő többségére – kimondva-kimondatlanul – az itthon lemorzsolódó Fidesz-szavazók utánpótlásaként tekintenek. A júniusi romániai helyhatósági választások azonban világossá tették, hogy a Fidesz legalábbis megosztja az erdélyi magyarságot, az RMDSZ pedig továbbra is jól beágyazott. Ha Kelemen Hunor pártja valóban egy Magyarországon bejegyzett, a külhoni magyarok érdekeit képviselő pártszövetség gründolásába fogna, az keresztülhúzhatja a Fidesz számításait: az ötszázalékos küszöb átlépésére minden további nélkül eséllyel pályázna (sőt a kiábrándult magyarországi szavazóknak ez kiváló protestszavazási esélyt teremtene).

Az erdélyi ötletet azonban egyelőre érdemes a helyén kezelni: a választás utáni feszültség levezetésére is hivatott SZKT-ülésen merült fel, ráadásul Markó Béla hamar hűteni is kezdte a kedélyeket, mondván fontosabb dolga is van most a pártnak, mégpedig a felkészülés az ősszel esedékes romániai parlamenti választásra. A Híd-Most bár valószínűleg szívesen törne borsot a Fidesz orra alá, amíg a szlovákiai állampolgárság-kobzó törvény érvényben van, nem sok politikai hozadékkal járna, ha beszállna egy ilyen kezdeményezésbe. A délvidéki és kárpátaljai magyar pártok szintén megosztottak, esetleges magyarországi szerepvállalásuk mérlegelésekor nemcsak a Fideszhez fűződő viszony lehet döntő, hanem a helyi politikai közegben várható következmények is.

Megvalósulásának esélyeinél azonban fontosabb a felvetés várható hatása a politikai térben. Határon innen eddig sokan hajlamosak voltak a Fidesz homogén bázisaként tekinteni a külhoni magyarokra, márpedig a kormánypárt a könnyített honosítás bevezetése ellenére is számos fricskát volt kénytelen begyűjteni a határon túli magyar közösségekben is. Ebbe a folyamatba illeszkedik az új ötlet is, ami színvallásra fogja késztetni a pártokat, határon innen és túl egyaránt. A Fidesz pedig akár még a maga javára is fordíthatja az ügyet, azt hangsúlyozva, hogy mindig is nemzetegyesítő céllal kezdeményezte a könnyített honosítást, még csak nem is gondolkodott azon, hány szavazatot hozhat ez a konyhára.

Sajátos módon épp Kövér László balul elsült erdélyi kampánykörútja mozdíthatná előre az általa szorgalmazott ügyet, miszerint a külhoni magyaroknak is legyen képviselete a magyar parlamentben. A házelnök volt ugyanis az, aki a listás szavazás mellett egyéni kerületi mandátumokat is biztosított volna a határon túliak számára, erre irányuló tavaly decemberi módosító javaslatát azonban párttársai leszavazták.

A címlapkép forrása: www.hotelplaza.hu/article/3256

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*