Home » Tanulmányok

Alapjogi és esélyegyenlőségi problémák Magyarországon

2007-ben a Political Capital Institute kutatási programot indított a magyarországi alkotmányos alapjogi és esélyegyenlőségi problémák feltérképezésére. A választási rendszerrel (és más témákkal) kapcsolatban több javaslatot is meg­fogalmaztunk. 

A kutatási összefoglaló teljes háttértanulmánya itt, a sajtóanyag itt elérhető.

  • A választókerületek aránytalansága ügyében kezdeményeztük a választási eljárásról szóló törvény módosítását, valamint egy önálló testület felállítását, amelynek feladata lenne a képviselői helyek elosztásának rendszerét 8-10 évenként felülvizsgálni (részletek a háttértanulmányban és a választási auditban találhatók).
  • Az igazolással szavazás kapcsán kezdeményeztük, hogy a jogalkotó szüntesse meg azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy a lakóhelyétől távol (de belföldön) szavazó állampolgár – igazolás birtokában – akár két egyéni mandátum sorsát is befolyásolhatja az első, illetve a második választási fordulóban. Javaslatot tettünk továbbá arra, hogy az igazolással szavazó állampolgárok csak a saját lakóhelyük szerinti jelöltre voksolhassanak. A 2010-es választásokra az előbbi problémát sikerült ugyan kiküszöbölni, de a kijelölt szavazókörök bevezetése újabb problémát generált: több szavazókör előtt kezelhetetlenül hosszú sorok alakultak ki. A Political Capital álláspontja változatlan: átfogó megoldást csak az jelenthet, ha a lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár is csak a lakóhelye szerinti egyéni választókerület jelöltjére adhatja le szavazatát.

A kutatási összefoglaló teljes háttértanulmánya itt, a sajtóanyag itt elérhető.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*