Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Vona Gábor megmenekült? – az időközi választások következményei

30 October 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

Továbbra is igaz, hogy az időközi választásoknak az országos erőviszonyok szempontjából akkora jelentősége van, amekkorát a pártok tulajdonítanak nekik. A bajai és a dabasi képviselő-választás után a Fidesz ismét hangsúlyozhatja, hogy a többség mögötte áll, de a tiszavasvári incidens ennél sokkal nagyobb károkat is okozhat számára. Az MSZP, bár javított, nehezebben tudja elhitetni magáról, hogy önállóan is képes legyőzni a kormánypártot. A legfontosabb azonban, hogy a Jobbik az előzetes várakozásokkal szemben elsöprő győzelmet aratott Tiszavasváriban.

Az utóbbi hónapokban nagyra növekedett az időközi választásokat övező politikai figyelem. A helyi kampányokban is országos politikusok vettek részt (Vona Gábor, Navracsics Tibor, Mesterházy Attila Tiszavasváriban, Varga Mihály ésKarácsony GergelyBaján), az eredményeket is ők értékelik, meghatározva ezzel az egyes politikai szereplőkről kialakuló képet és a pártok önképét is.

A MSZP kommunikációjában a dunaföldvári, illetve a soproni időközik után eluralkodott az a vélekedés, hogy a pártnak egyedül is esélye lehet legyőzni a Fideszt. A most vasárnapi eredmények azonban visszavethetik a szocialisták önbizalmát, még akkor is, ha az MSZP által támogatott jelöltek időközi választásokon szinte sosem szoktak győzni. Bár Baján az új szocialista jelölt, Barna György támogatottsága két év alatt elődjéének majdnem a duplájára nőtt, a tiszavasvári polgármesterjelölt teljesítménye legfeljebb szépítés. A tény, hogy a felfokozott várakozások után a párt aspiránsainak egy helyen sem sikerült sem győzelmet aratnia, sem annak közelébe kerülnie (Dabason ráadásul nem is indult önálló szocialista jelölt), magyarázkodásra késztetheti a pártvezetést, és erősítheti azok hangját, akik szerint az MSZP-nek csak szélesebb összefogásba tagozódva lehet esélye felvenni a versenyt a Fidesszel.

 A bajai időközi egyéni kerületi választás eredményei 

A Fidesz fölényes, csaknem abszolút többséggel járó győzelmet aratott Baján és Dabason is, támogatottságának aránya mindkét helyen csak minimálisan marad el a 2010-es eredményektől. A kormányzó pártnak ráadásul nagyon kellenek ezek a típusú megerősítések: miután a közvélemény-kutatások szinte egyöntetűen azt mutatják, hogy a Fidesz szavazótábora jelentősen (felére vagy még kisebbre) zsugorodott 2010 óta, a támogatás felmutatásának más formáihoz kell nyúlnia. Az újra és újra meghirdetett (de egyre kisebb érdeklődés övezte) nemzeti konzultációk, a békemeneten felvonuló tömegek és az időközi választások eredményei ugyanazon célt szolgálják: a „többség” támogatásának felmutatását a Fidesz és intézkedései mögött.

Súlyos következményei lehetnek viszont annak, hogy két tiszavasvári körzet eredményét is megsemmisítette a helyi választási bizottság. Miközben a Fidesz cigánysoron rotyogó gulyásra hivatkozva vezeti épp be az előzetes regisztrációt, maga keveredik szavazatvásárlási ügybe. Bár valószínűleg sosem fogjuk pontosan megtudni, mi történt, beszédes, hogy épp abban a két körzetben számíthatunk megismételt választásra, ahol a Fidesz által is (nem hivatalosan) támogatott polgármesterjelölt a legjobban szerepelt. Ha bebizonyosodik a választási csalás, a Fidesz ellen még 2014-ben is felemlegethető precedens óriási muníciót jelenthet az ellenzék számára.

A dabasi időközi egyéni kerületi választás eredményei

Az LMP csak Baján indított jelöltet, ahol a Szolidaritással összefogva tudott hasonló támogatottságot elérni, mint a 2010-es választáson országos szinten (7,54%). Dabason pedig Bartháné Harsányi Nóra LMP-logó nélkül, de a párt támogatásával gyűjtött be 6%-ot. Az eredmények hatása a november közepi, az önállóság vs. szövetség kérdéseivel is foglalkozó LMP-kongresszusra nem egyértelmű. Ugyanúgy felhasználhatják érvként azok, akik a szélesebb összefogás hívei (mondván, egyedül az LMP ennél is kevesebbre lenne képes), mint azok, akik szerint az LMP-nek önállóan kellene a jövőben politizálni (mondván: az Együtt 2014 egyik pillérét adó Szolidaritással való összefogás nem hozott látványos sikert).

Végül, de nem utolsósorban: a vasárnapi választások fő nyertese mindenféleképpen a Jobbik – annak ellenére is, hogy a bajai körzetben kis mértékben (10-ről 8 százalékra), a dabasiban pedig jelentősen (17-ről 2 százalékra) csökkent a párt jelöltjének támogatottsága. A „Jobbik fővárosának”, Tiszavasvárinak a megtartása ugyanis olyan jelentős siker, amely feledtetheti, hogy a párt lendülete mintha megakadt volna.

A mostani győzelem mégsem fogja egy csapásra megoldani a Jobbik problémáit (többek között azt a kérdést, hogyan alkalmazkodik majd a párt az ismét egyre inkább kétpólusúvá váló politikai környezethez), ugyanakkor átmenetileg megerősítheti a pártvezetést.

A tiszavasvári időközi polgármester-választás eredményei* 

*A teljes város adatai alapján, amely tartalmazza a várhatóan megsemmisítésre kerülő két egyéni kerület eredményeit is.

A Jobbik győzelme több szempontból is meglepő. Egyrészt, a Jobbik a „romakérdés megoldására” és fejlesztésekre vonatkozó kampányígéreteiből csak kevés teljesült – ahogy azt tiszavasvári kampánybeszédében Vona Gábor maga is elismerte. Másrészt, az előzetes sajtóhíradások is inkább a Jobbikból való kiábrándulásról, mint a várható sikerről szóltak. Harmadrészt, mintha maga a Jobbik is a választási vereségre készült volna: a városvezetés eddigi teljesítménye miatti magyarázkodáson túl erre utalt az is, hogy már előzetesen csalást kiáltottak, illetve hogy a „választási járőrözéssel” kampánycsendsértés-gyanús hadjáratba kezdtek.

Az eset tanulságai mélyebb elemzést igényelnek, és közel sem biztos, hogy Tiszavasvári példája könnyedén általánosítható. A város szavazási preferenciáit vélhetően sok ideig meghatározza majd, hogy az Olaszliszkán 2006-ban meglincselt Szögi Lajos Tiszavasvárin élt és tanított (lánya pedig a Jobbik mellett kampányolt). A romák által sűrűn lakott észak-magyarországi településeken a Jobbik minden bizonnyal meghatározó erő marad 2014-ben is. Jól látszik ugyanakkor, hogy a tiszavasvári képviselő-testület „felrobbantásában” és a jobbikos képviselők átcsábításában szerepet vállaló Fidesz nem tudta maga javára fordítani az eseményeket, sőt, a politikai káoszból mintha ismét a „rend” megteremtőjeként fellépő Jobbik tudott volna profitálni. Bár a kormánypárt sokszor ígérte már, hogy egyszerűen „hazazavarja” a radikálisokat, tiszavasvári példája azt mutatja: a Fidesznek továbbra sincs a kezében sikerrecept a Jobbik ellen.

(Fotó forrása: HVG.hu)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*