Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Újabb bizonytalan-rekord

3 October 2012 Szerző: Címkék: Nincs komment

A szeptemberi közvélemény-kutatások alapján tovább nőtt a bizonytalanok száma. Immár minden második választókorú nem tud pártot választani a jelenlegi kínálatból, vagy ha igen, akkor eltitkolja azt. Mind a négy mértékadó intézet kutatásában csökkent a Jobbik és az LMP támogatottsága, a hónapok óta stagnáló Demokratikus Koalícióé viszont valamelyest nőtt.

A választókorúak körében a Fidesz immár ötödik hónapja tartja támogatottságát a 20 százalék körüli szinten. A párt törzsszavazói bázisa így mintegy 1,6 millió választót tesz ki. Ők azok, akik elsősorban érzelmi-ideológiai alapon kötődnek a kormánypárthoz, kevésbé befolyásolják őket a napi politikai események.

Az MSZP-re a választásra jogosultak 11-15 százaléka voksolt volna szeptemberben. Ez némi visszaesést jelent a nyár eleji mérésekhez képest, de a változás hibahatáron belüli, nem tekinthető trendnek. A Jobbik esetében tavaly augusztus óta most fordult elő először, hogy mind a négy intézet 10 százalék alatti támogatottságot mért; jelenleg a párt bázisa 8-9 százalék közé tehető. Az LMP további veszteségeket szenvedett szeptemberben. Míg júniusban a Medián, a Századvég és a Szonda-Ipsos is 6 százalékra mérte a pártot, most a legnagyobb érték is csak 5 százalék, a Szonda-Ipsos pedig mindössze 2%-os adatot közölt szeptemberben.

A legnagyobb meglepetést a Demokratikus Koalíció erősödése jelenti. A párt támogatottsága lényegében a megalakulása óta 2 százalékra tehető, eddig havonta legfeljebb egy intézet mért 3 százalékos bázist. Most szeptemberben azonban három intézet kutatásában is elérte a három százalékot a párt, ami a biztos szavazó pártválasztók – jelenleg nagyon szűk – csoportja között is látványos előrelépést okozott. Úgy tűnik, hogy Gyurcsány Ferenc és társainak éhségsztrájkja a párt szimpatizánsainak körében pozitív fogadtatásra talált.

A pártpreferencia nélküliek, vagy választásukat eltitkolók – a bizonytalanok – aránya újabb rekordot döntött szeptemberben. Átlagosan minden második választásra jogosult került ebbe a csoportba, ami a 2010-es választások után mért 28%-hoz képest óriási növekedés. A jelenlegi helyzet a pártokat arra kényszeríti, hogy a választásokig hátralévő bő másfél évben a stabil bázis megtartásán túl a mintegy négymillió bizonytalanból (akik közül 2-2,5 millió soha korábban nem vett részt a választásokon) minél többet a saját oldalukra tudjanak csábítani, ráadásul kétszer is: a regisztráció és a szavazás alkalmával is.

Elolvadt a baloldali erők nyár elején tapasztalt előnye. Míg júniusban a három baloldali ellenzéki párt együttes támogatottsága még pár százalékponttal meghaladta a kormánypártét, szeptemberben mindkét csoportra egyformán a választásra jogosultak ötöde voksolt volna. Továbbra is kétséges egy baloldali választási együttműködés létrejötte, a bizonytalanságot tovább növelte Schiffer András HVG-nek adott interjúja, amelyben kizárta az együttműködést mind Bajnai Gordonnal, mind az MSZP-vel.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*