Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Látszatgesztus: puhult a rajthoz állás korlátja

19 December 2011 Szerző: Címkék:, 4 komment

Egészen biztos, hogy a Fidesz gesztusként fogja kommunikálni, hogy egy jelölt csatasorba állításához végül nem 1500, csak 1000 ajánlószelvényt kell  összegyűjteni. Pedig csak annyi történt, hogy az egypárti választási rendszer utolsó fogaskerekét is a helyére illesztették.

Az egész választási reformot a Fidesz arra törekedve vezényli le, hogy a következő választáson relatív előnnyel is abszolút parlamenti többséget szerezhessen. Magyarul: ha csak 30-35%-os támogatottságot ér majd el, de nem lesz olyan politikai erő, amely ennél nagyobb arányú tömeget tud felsorakoztatni maga mögött, akkor ez az eredmény is kormánytöbbséget biztosítson a gépezet megalkotóinak. Nem biztos, hogy bejön a számítás, de az biztos, hogy ezért lesz az eddiginél is nagyobb súlya az egyéni választókerületeknek, ezért törlik el a második fordulót, ezért találták ki a sehol a világon nem létező győzteskompenzációt.

Ebben a gépezetben volt idegen elem a jelöltállítás további szigorításának terve. Az ellenfelek nulladik fordulóban való legyőzésére törekvés persze sosem állt távol a Fidesz politikai stílusától, az új rendszerben mégsem szolgálta volna az érdekeiket, ha közös indulásra ösztönzik a balközép erőket. Könnyebb ugyanis úgy – relatív többséggel – megnyerni az egyéni kerületi mandátumokat, hogy sok az ellenfél, mint úgy, ha kevés.

Lehet, hogy a Fideszben erre tényleg csak mostanában jöttek rá. Lehet, hogy voltak, akik már korábban is látták, többet ártanak a szigorítással, mint használnak, de a pártban átmenetileg a zsigeri keménykedés kerekedett fölül, és csak a célegyenesben előzött be a racionalitás. A legvalószínűbb azonban az, hogy az első perctől kezdve látszatgesztust kívántak gyakorolni az ellenzék felé. Nem volt nehéz kiszámítani, hogy minden párt keményen támadja majd az indulási feltételek nehezítését, a Fidesz pedig meghallva e hangokat, nagy kegyesen lejjebb szállítja az összegyűjtendő cédulák számát – ami neki is jól felfogott politikai érdeke.

Eddig átlagosan minden hatvanegyedik választó szelvényét kellett megszerezni ahhoz, hogy egy jelölt felkerüljön a szavazólapra. Az eredeti, szigorúbb tervek szerint minden ötvenedik választót kellett volna eredményesen megszólítani. Végül elegendő lesz minden hetvenötödiktől kicsikarni a cédulát, ami kétségkívül könnyebb feladat; várhatóan csökkenni is fog az ajánlószelvények árfolyama a virágzó feketepiacon.

Az ellenzéki összefogás ösztönzői tehát kicsivel csökkennek, ami kétségkívül a Fidesznek a legkedvezőbb. A lehetőség persze továbbra is adott a közös jelöltek és listák nélküli kooperációra.

4 Comments »

  • lali said:

    Mind Angliában, mind az USÁban elég az egyéni jelölteknek a relatív többséget megszerezni. Listás kompenzáció pedig nincs. Nevetséges azon aggódni, hogy ezen országokban ne lenne demokrácia. Ugyanígy szánalmas ez a nyakatekert magyarázat is.

    4%-os LMP tüntet most a 2% Gyurcsány-párttal (index.hu szerint fél ötkor kb ezer ember). Igazi bolsevik tempó egy ilyen kisebbségnek magát mint a többség képviselője beállítani. Az utóbbi másfél évben is sorra nyerte a fidesz 50% feletti szavazati aránnyal az időközi választásokat. Nem a demokráciát féltik ők, csak ürülnek a nokiás dobozaik…

    • Bela said:

      Nos én nem ismerem kellően sem az UK, sem az USA választási törvényét, de igazából nem is nagyon releváns. Akármi is van máshol, a nálunk most elfogadott tv.-ről messziről látszik, hogy egyetlen célja a Fidesz hatalmának erősítése. Ha ezt nem látod talán azért lehet mert nem akarod látni. Attól, hogy 1-2 eleme megegyezik más, demokratikus országok törvényével még nem lesz jobb a helyzet.
      Itt egy kritikus pont van csak, hogy a választás több mint két év múlva lesz elvileg esedékes addig pedig változhatnak az erőviszonyok.
      Persze nem féltem pártunkat és kormányunkat, simán megváltoztatják ha arra lesz szükség.
      Vagy akár el is törlik a választást mint olyat, és most is csak azért csinálnak ennyire burkolatlanul Fidesz párti törvényt, hogy ne tünjön fel senkinek, ne lógjon ki a sorból.

      Ami az 50% feletti szavazati arány illeti az tényleg elszomorító. Ezek az emberek nem olvasnak újságot, néznek TV-t? Akkor miért szavaznak? (Itt persze nem a Magyar Nemzetre és a HirTV-re gondolok.) Persze mindez nagyon alacsony részvétellel van, vagyis a Fideszből kiábrándulók nem szavaznak át tömegesen máshova. Ami egyfelől érthető, de nem túl bíztató.

  • grad said:

    Most olvastam az Indexen, idézem: “… a többségi modellt erősítő javaslatból egyedül az ajánlási rendszer lógott ki, ez ugyanis az eddiginél is nehezebbé tette volna a kis pártoknak a jelöltállítást. Egy hétfőn elfogadott módosítással viszont ezt is orvosolták, a jelöltállítás könnyítésével tovább aprózhatják az ellenzéket, megkönnyítve ezzel a mandátumszerzést az egységesebb szavazótáborral bíró kormánypártnak.”

    Ha sok ajánlás kell, az a baj, mert nehezítik a jelöltállítást. Ha kevés kell, akkor meg aprózzák az ellenzéket. No, hát kb. itt tart szánalmas ellenzékünk. ha van sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az. Gyerekek! Ha normálisan kormányoztatok volna, akkor meg tudnátok szerezni bárhol a többséget. De mivel nem tudtatok, a nép pedig a Fidesz bénázásai ellenére sem rátok akar szavazni, hát szánalmasan sírtok.

  • Petegunn said:

    Az USA-val példálózást egyébként is hagyjuk, ott a hazafias törvény elfogadásától számítva szűnt meg a demokrácia. :-/ Én még mindig nem tudom biztosan, hogy amit viktátorék csinálnak, az végeredményben jó lesz vagy sem. A nemzetközi pénzmaffiától függetlenedni jó dolog lenne, de hogy kivitelezhető-e anélkül, hogy magyarok tízezrei beledögöljenek, és hogy kifosszák (beleforgassák adósságtörlesztésbe) az ország tartalékait, azt nem tudom. Kocsira van még 6 hónap Jen hitelünk, már több, mint a dupláját fizetjük Forintban, mint 4 éve. Ha mégjobban elszáll az árfolyam, cseszhetjük, és sajnos a nemzetközi pénzmaffia evvel tud minket megfingatni, de nagyon, mással nem.

    Bármilyen törvénymódosításról szóló hírt elő lehet vezetni úgy, hogy a “fityisz bebetonozza magát” döntésnek tűnjön. De a törvény mindenkire vonatkozik, a fagyi visszanyalhat, ha a mostani fityisz szavazók más “jobboldali” alternatívákat keresnek legközelebb, vezérünk könnyen bukhatja a pályát.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*