Home » Elemzések, Headline

EP-Mandátumkalkulátor 2019

24 April 2019 Szerző: Nincs komment

Elkészült a Political Capital EP-mandátumkalkulátora. Ha megtippeli, hogyan alakul a pártlisták támogatottsága a 2019. május 26-ai választáson, a kalkulátor pontos eredményt ad a 21 európai parlamenti mandátum sorsáról.

Mivel a 21 magyarországi EP-képviselő választását szabályozó választási rendszer jóval egyszerűbb az országgyűlési választási szisztémánál, nincs szükség korábbi választási adatok felhasználására; az EP-mandátumkalkulátor a felhasználó tippjei alapján tökéletesen pontos mandátumeloszlást ad.

EP-mandatumkalkulator_Screenshot_190424

A pártok támogatottságának megtippelése

A kalkulátor azt kéri a felhasználótól, hogy tippelje meg a pártlisták várható támogatottságát. A pártok logója alatti mezőbe – legfeljebb százados pontossággal – gépelhető be, hogy ezek a politikai erők az érvényes szavazatok hány százalékára számíthatnak.

A kalkulátor nem engedi, hogy a pártok 100 százalékpontnál többet szerezzenek. A tippek beírásakor célszerű figyelni a bal oldalon látható felületet, ahol a „Kiosztható” felirat alatt folyamatosan láthatja, hány százalékpontot oszthat még ki.

A kalkulátor életszerűtlen tippeket is befogad. Ha például csak 60 százalékpont talál gazdára, a fennmaradó 40 százalékpontra elvesző szavazatként tekint, és a megadott 60 százalékpont szerint osztja ki a 21 mandátumot.

Az öt százaléknál kevesebbet szerző pártlisták nem szerezhetnek mandátumot.

A döntetlen helyzet kezelése                                            

Könnyen előfordulhat, hogy a mandátumkiosztás során döntetlen helyzet adódik, ami csak abban az esetben okoz problémát, ha az utolsó kiosztható mandátum(ok)ra több pártlista egyformán  jogosult. Ilyen helyzetben a törvény szerint a jelölő szervezetek sorsolt sorrendje dönt a mandátum(ok) sorsáról. A kalkulátor felületén ezért a sorsolt sorrendnek megfelelően szerepelnek a pártlisták.

Közvélemény-kutatási adatok

A jobbról a második ikonra kattintva elérhetők a friss közvélemény-kutatási adatokat, amelyeket 2019. április-május folyamán frissítünk. A kalkulátor – az alábbi megkötésekkel – ezekből az adatokból egy kattintással kiszámolja a várható mandátumarányt. A kalkulátor a biztos szavazó pártválasztók körében mért adatokat használja; így megoldható, hogy a pártok között (megközelítőleg) kiosztható legyen a szavazatok 100 százaléka. A program tehát nem veszi figyelembe a pártválasztásukban még bizonytalan, vagy az azt eltitkoló, de egyébként nagy eséllyel szavazókat. A részvételi aránynak a kalkuláció szempontjából nincs jelentősége.

Az EP-mandátumkalkulátor itt elérhető.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*