Home » Elemzések, Featured, Headline

Lassan kezdenek pártot választani a „bizonytalanok”

9 February 2018 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések szinte mindegyikében nagyjából megegyezett a Fideszével. Idén van, aki jelentős Fidesz-előnyt mér, de a többség szerint döntetlenre áll a kormány-ellenzék küzdelem. Januári pártpreferencia-elemzés.

  • Minimálisan erősödik a kormánypárt amúgy is masszív tábora. A választókorúaknak átlagosan 35,6 százaléka szavazott volna a Fideszre januárban – ez 1,4 százalékpontos emelkedést jelent 2017 utolsó negyedévéhez képest. Az egyes intézetek mérései között ugyanakkor jelentősek a különbségek; a két szélsőérték: a Tárki 46 és a Publicus 26 százaléka a választókorúak körében.
  • A Jobbik támogatottsága 1-2 százalékpontos emelkedést követően januárban átlagosan 10,4 százalékon alakult. Az elmúlt két évben megfigyelt lassú lemorzsolódás tehát megállt. A februári mérések mutatják majd meg, hogy beszélhetünk-e trendről az erősödést illetően.
  • Az MSZP az őszi zuhanás utáni szinten stagnál: januárban átlagosan a választókorúak 7,6 százaléka voksolna a pártra, amely szinte pontosan megegyezik a 2017 negyedik negyedévi értékkel. Egyedül a Publicus mért két százalékpontos erősödést decemberhez képest; náluk a Jobbikéval azonos szinten, 11 százalékon áll az MSZP támogatottsága.
  • A DK és az LMP átlagos támogatottsága a januári adatok alapján egyaránt 4,4 százalék. Az elmúlt fél évben mindkét párt, ha kis mértékben is, de erősödött. A többi pártot továbbra is az egyszázalékos méréshatár közelében mérik az intézetek.
  • Az úgynevezett bizonytalanok, vagyis a pártot választani nem tudók, illetve a pártpreferenciájukat eltitkolók aránya átlagosan 33 százalék. Számuk minimálisan csökkent, az április 8-ára kiírt választás közeledtével elkezdődött tehát az eddig passzív választópolgárok pártválasztása. Ez a folyamat várhatóan tovább folytatódik a következő hónapokban, ami átrajzolhatja majd az erőviszonyokat.

Pártok támogatottsága a választókorúak körében (januári átlagok a Medián, a Nézőpont Intézet, a Publicus, a Republikon, a Századvég, a Tárki és a Závecz Research mérései alapján)

KozvAnal_180208_01_2

Pártok támogatottsága négy évvel ezelőtt

Öt olyan intézet van, amelyik idén és 2014 januárjában is készített pártpreferencia-mérést. A kormánypárt mostani támogatottsága csak a Medián szerint marad el némileg (két százalékponttal) a négy évvel ezelőtti értéktől. A másik négy intézet mindegyikénél erősebb most a Fidesz, mint 2014 első hónapjában. A legnagyobb különbség a Tárkinál jelentkezik: most januárban 46 százalékra mérték a kormánypártot a választásra jogosultak körében, ami 17 százalékponttal több, mint a négy évvel ezelőtti, 29 százalékos érték.

 

A Fidesz támogatottsága 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

KozvAnal_180208_02

A Jobbik támogatottságának változását is egészen eltérően ítélik meg az intézetek. A Nézőpont 2014-hez képest most 3 százalékponttal gyengébbre mérte a pártot, a Századvég szerint ugyanott tartanak, mint négy éve, a Medián, a Tárki és a Závecz Research eredményei ugyanakkor 3-4 százalékpontos erősödést jeleznek 2014-hez képest.

A Jobbik támogatottsága 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

KozvAnal_180208_03

A bizonytalanok arányának összehasonlításában sem mutatnak egységes képet a különböző intézetek mérései. A Medián és a Nézőpont kutatása szerint most még több a bizonytalan, mint négy évvel ezelőtt, a többiek szerint viszont kevesebb. A legnagyobb eltérés, hasonlóan a Fidesz támogatottságához, a Tárkinál jelentkezik: idei közvélemény-kutatásukban 26 százaléknak nem volt választott pártja, míg 2014 hasonló időszakában 40 százaléknak.

A bizonytalanok aránya 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

KozvAnal_180208_04

Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések szinte mindegyikében nagyjából megegyezett a Fideszével, a különbség nem haladta meg a 3 százalékpontot. A kivétel ez alól a Századvég volt, ahol az ellenzék előnye 6 százalékpontos volt. Idén januárban a Nézőpont és a Tárki mérései masszív Fidesz-előnyt mutatnak. Előbbi esetében 16, utóbbinál 18 százalékponttal vannak többen a kormánypárt szimpatizánsai az ellenzéki pártok együttes táboránál. A Századvég, a Medián és a ZRI mérései alapján ugyanakkor a kormány és az ellenzék támogatottsága lényegében megegyezik.

A Fidesz és az ellenzéki pártok támogatottsága, valamint a bizonytalanok aránya 2014/2018 januárjában a választókorúak körében

KozvAnal_180208_05

Emlékeztetőül: 2014-ben végül a Fidesz listája Magyarországon 43,5%-ot szerzett, a három parlamentbe jutó ellenzéki lista pedig összesen 52,4%-ot.

Pártok támogatottsága a legfrissebb mérések alapján

KozvAnal_180208_06_2

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*