Home » Elemzések, Featured, Headline

A Fidesz jobban áll, mint négy éve

8 December 2017 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A 2013-2017-es összevetés alapján nem sok jóra számíthat az ellenzék. Érdemben nem tudták bővíteni a táborukat, és a tartalékaik sem jelentősebbek, mint négy éve voltak. A Fidesz viszont most erősebb, mint 2013-ban. Novemberi pártpreferencia-elemzés.

  • A novemberi felmérések szerint folytatódik a Fidesz támogatottságának erősödése. Jelenleg a választásra jogosultaknak átlagosan 34 százaléka voksolna a kormánypártra, ami három százalékponttal több, mint a harmadik negyedévben kapott érték. Az egyes intézetek mérései között nagyok az eltérések: míg a Publicusnál a megkérdezetteknek 27 százaléka mondta azt, hogy a Fideszre szavazna, a Mediánnál ugyanez 40 százalék.
  • A Jobbik esetében még mindig látszik a lassú lemorzsolódás, amelynek eredményeképpen 10 százalék körülire mérik most a pártot. A második helyhez ez még mindig elég, az MSZP átlagos támogatottsága ugyanis már csak 8 százalék (a mélypontot a Nézőpont által november első felében mért 5% jelenti).
  • A szocialistáktól nem sokkal elmaradva, fej-fej mellett minimálisan erősödik a DK és az LMP: szimpatizánsaik tábora kevéssel 4 százalék feletti.
  • A többi kis párt támogatottsága az 1 százalékos méréshatár közelében mozog, közülük a Momentum némileg kiemelkedik a Nézőpont és a Republikon által mért 2 százalékos eredménnyel.
  • A pártot választani nem tudók, vagy a pártpreferenciájukat eltitkolók (az úgynevezett bizonytalanok) aránya átlagosan 35 százalék. A korábbi hónapokhoz képest egyelőre csak minimálisan csökkent ez az érték. A választás közeledtével, a jövő év elején várható majd, hogy csökken a bizonytalanok aránya.

 

Pártok támogatottsága a választókorúak körében (negyedéves átlagok a Medián, a Nézőpont Intézet, a Publicus, a Republikon, a Századvég, a Tárki és a Závecz Research mérései alapján)

Kozvanal_171208_01

  • A kormánypárt jelenleg jobban áll, mint a 2014-es választás előtt szűk félévvel. Az az öt közvélemény-kutató, amelynek vannak összehasonlítható adatai, kisebb támogatottságot mért 2013 végén, mint most. A Tárkinál a legnagyobb az eltérés: a 2013. októberi 27 százalékhoz képest idén októberben 39 százalékra mérték a Fideszt.

 

A Fidesz támogatottsága 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körébenKozvanal_171208_02

  • A Jobbik szavazótábora is meghaladja a négy évvel ezelőttit. Az öt intézet közül négy – az elmúlt két év lemorzsolódásai ellenére is – 2-3 százalékponttal erősebbre méri ma a pártot, mint 2013 őszén. Bár egészen mások voltak akkor a körülmények, az előző voksolás előtt két hónappal ugrott meg látványosan a Jobbik támogatottsága. 2014 februárjában egyetlen hónap alatt 9-ről 13 százalékra nőtt a pártra szavazók átlagos aránya.

 

A Jobbik támogatottsága 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

Kozvanal_171208_03

 

  • A négy év összevetésében a bizonytalanok aránya nem mutat egységes képet. A Medián esetében mindkét mérésben ugyanannyian voltak a választott párttal nem rendelkezők, míg a Nézőpontnál most öt százalékponttal többen vannak, 2013-hoz képest. Ugyanakkor a másik három intézet tekintetében lényegesen kisebbek a jelenlegi arányok, azaz esetükben kevésbé látszik a pártok számára mozgástér újabb szimpatizánsok megszólítására.

 

A bizonytalanok aránya 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körébenKozvanal_171208_04

  • Négy évvel ezelőtt az ellenzéki pártok együttes támogatottsága a mérések mindegyikében nagyjából megegyezett a Fidesz támogatottságával (a különbség nem haladta meg a 3 százalékpontot). Ma sokkal vegyesebb a kép. A Medián, a Nézőpont és a Tárki esetében markáns (10, 7, illetve 12 százalékpontos) Fidesz-fölény látszik, a Századvég és a ZRI esetében viszont kisebb mértékű (2, illetve 4 százalékpontos) ellenzéki többség.

 

A Fidesz és az ellenzéki pártok támogatottsága, valamint a bizonytalanok aránya 2013/2017 novemberében (*októberében) a választókorúak körében

Kozvanal_171208_05

Pártok támogatottsága a legfrissebb mérések alapján

Kozvanal_171208_06

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*