Home » Elemzések, Featured, Headline

Negatív spirálban a Fidesz támogatottsága

12 December 2014 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A Fidesz-KDNP támogatottsága a választókorúak körében a Medián és a Tárki kutatása szerint is egyetlen hónap alatt 12 százalékponttal csökkent. Az Ipsos december eleji mérése 10 százalékpontos visszaesést jelez az októberi szinthez képest, azaz a kormányoldal az önkormányzati választás óta 0,8-1 millió szimpatizánst veszített. A Fidesz-KDNP-nek a jelenleginél volt már alacsonyabb támogatottsága 2010 óta, de ilyen meredek zuhanásra még egyetlen párt esetében sem volt példa a rendszerváltás óta.

Az alábbiakban a friss közvélemény-kutatások teljes népességre vonatkozó adataira fókuszálunk, mivel a bizonytalanok magas aránya miatt a biztos szavazó pártválasztók kategóriája nem sokat árul el a társadalomban zajló politikai folyamatokról. A következő táblázatban a Századvég adatai nem szerepelnek, mivel a közvélemény-kutató intézet ebben a hónapban rendhagyó módon nem hozta nyilvánosságra a más intézetekkel összehasonlítható eredményeit.

A Fidesz-KDNP mostani 25 százalék körüli támogatottsága az összes választó körében még mindig magasabb, mint a pártszövetség 2012 nyarán tapasztalt mélypontja. Akkor 15-21 százalékot mértek a kormányoldalnak az intézetek. Az egy hónap alatt produkált 12 százalékpontos zuhanás ugyanakkor a Medián és a Tárki felmérésében is rekordmértékű; eddig mindkét intézetnél legfeljebb 7 százalékpontos visszaesést élt meg a Fidesz-KDNP. A jelenlegi folyamatok tehát nem hasonlíthatók a kormányoldal népszerűségének 2010 után tapasztalt lassú erodálódásához. A mostani zuhanás olyan negatív spirálba taszíthatja a kormányoldalt, amelyből – az előző ciklusban tapasztalttól teljesen eltérő politikai környezetben – nehéz lesz kijönni. A napi szinten napvilágra kerülő korrupciós botrányok mellett, a nemzetközi környezet, illetve a kormány hátországában zajló belső konfliktusok is akadályozhatják a kilábalást. 

Nem pusztán a Fidesz-KDNP népszerűsége zuhant, hanem a kormány megítélése is egyetlen hónap alatt 14 ponttal csökkent. Bár az így kapott 31-es érték némileg jobb, mint a 2012 májusában mért 28-as pontszám, a visszaesés mértéke többszöröse az Orbán-kormány esetében eddig tapasztalt legnagyobb, -4 pontos értéknek. Ez még a Gyurcsány-kormány negatív rekordján is túltesz: 2006 júniusában 36 pontra értékelték az akkori kabinet teljesítményét, ami 10 százalékponttal maradt el az azt megelőző hónapban kapott értéktől.

Orbán Viktor népszerűsége az októberi 48 pontról novemberre 32 pontra csökkent. A miniszterelnök a drasztikus visszaesés ellenére is a harmadik legnépszerűbb politikus (holtversenyben Karácsony Gergellyel és Vona Gáborral). Az elmúlt huszonöt év miniszterelnökeinek népszerűségi adatait tekintve ez a legnagyobb egyhavi visszaesés. Az eddigi „csúcstartó” szintén Orbán Viktor volt, akinek a népszerűsége az 1998. októberi 71 pontról novemberre 59 pontra apadt. Gyurcsány Ferenc népszerűsége 2006. május-szeptember között 23 pontot csökkent, de az négy hónap alatt következett be. A baloldali miniszterelnök legnagyobb arányú egyhavi visszaesése 2007 júniusában 9 százalékpontos volt.

A Medián kutatása alapján novemberben az emberek 68 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Áprilisban még csak 50 százalék volt ez az arány. Ilyen magas elégedetlenség utoljára 2013 márciusában volt. 2011-2013 között majd’ 20 hónapon keresztül volt folyamatosan a jelenleginél magasabban az elégedetlenek aránya. A 2010-es kormányváltás utáni optimizmus ugyanakkor már nagyon távolinak tűnik. Akkor pár hónapig többen gondolták, hogy jó irányba tart Magyarország, mint akik szerint nem.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*