Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Ez a minimum: átláthatóság az önkormányzatokban

30 September 2014 Szerző: Címkék: Nincs komment

Az Ezaminimum.hu internetes oldalon az önkormányzati választásokon induló jelöltek kinyilváníthatják, hogy készek konkrét és számon kérhető intézkedéseket tenni az önkormányzatok átláthatóságának javítása érdekében.


A korrupció ellen küzdő négy szervezet szándéknyilatkozat aláírására hívja fel az önkormányzati képviselő- és polgármesterjelölteket, hogy megmutassák, nemcsak kormányzati szinten lehet tenni az átláthatóságért. Az Átlátszó.hu, a K-Monitor, a Political Capital és a Transparency International Magyarország kezdeményezésének célja, hogy az önkormányzati választáson induló képviselőjelöltek és polgármesterjelöltek vállalják, hogy megválasztásuk esetén, már munkájuk első száz napjában hatékonyan fellépnek önkormányzatuk átláthatóbbá tételéért.

A négy szervezet az Ezaminimum.hu oldalon a következő intézkedések támogatására kéri fel az aláíró jelölteket:

  1. Az önkormányzat költségvetése legyen elérhető közérthető formában az önkormányzat honlapján.
  2. Minden önkormányzati testületi és bizottsági ülés napirendje, az üléshez készült előterjesztések, továbbá – az ülést követően – minden testületi vagy bizottsági ülés jegyzőkönyve legyen elérhető gépileg (elektronikusan) kereshető formában az önkormányzat honlapján.
  3. Legyen elérhető minden, az önkormányzat, illetve intézményei, cégei által kötött szerződés, és ezek gépileg (elektronikusan) kereshető összefoglaló listája az önkormányzat honlapján.
  4. Minden képviselő, polgármester, alpolgármester vagyonnyilatkozata, valamint az önkormányzati cégek vezető tisztségviselőinek a vagyonnyilatkozata gépileg (elektronikusan) kereshető formátumban legyen elérhető az önkormányzat oldalán.

A vállalások egy része törvényi kötelezettség, a gyakorlatban ennek sok önkormányzat mégsem tesz eleget. A vállalások másik részének teljesítését nem írja elő törvény, de megvalósulásuk jelentősen átláthatóbbá tenné az önkormányzatok működését, ráadásul többletkiadásokkal sem feltétlenül járna.

A négy szervezet felszólítja a jelölteket, hogy álljanak ki az önkormányzatuk átláthatósága mellett, a vállalások teljesítéséhez pedig szükség esetén tanácsokkal is hozzájárulnak. Az Ezaminimum.hu honlapon folyamatosan nyomon követhető azon jelölteknek a neve, akik vállalásokat tettek.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*