Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Itt az EP-mandátumkalkulátor

9 May 2014 Szerző: Címkék:, , Nincs komment

Elkészült a Political Capital EP-mandátumkalkulátora. Ha megtippeli, hogyan alakul a pártlisták támogatottsága a 2014. május 25-ei választáson, a kalkulátor pontos eredményt ad a 21 európai parlamenti mandátum sorsáról.

Mivel a 21 magyarországi EP-képviselő választását szabályozó választási rendszer jóval egyszerűbb az országgyűlési választási szisztémánál, nincs szükség korábbi választási adatok felhasználására; az EP-mandátumkalkulátor a felhasználó tippjei alapján tökéletesen pontos mandátumeloszlást ad.

A pártok támogatottságának megtippelése

A kalkulátor azt kéri a felhasználótól, hogy tippelje meg a 2014-ben európai parlamenti listát állított nyolc párt(szövetség) várható támogatottságát. A pártok logója alatti mezőbe – legfeljebb százados pontossággal – gépelhető be, hogy ezek a politikai erők az érvényes szavazatok hány százalékára számíthatnak.

A kalkulátor nem engedi, hogy a pártok 100 százalékpontnál többet szerezzenek. A tippek beírásakor célszerű figyelni a baloldali felületet, ahol a „Kiosztható” felirat alatt folyamatosan láthatja, hány százalékpontot oszthat még ki.

A kalkulátor életszerűtlen tippeket is befogad. Ha például csak 60 százalékpont talál gazdára, a fennmaradó 40 százalékpontra elvesző szavazatként tekint, és a megadott 60 százalékpont szerint osztja ki a 21 mandátumot.

Az öt százaléknál kevesebbet szerző párt(szövetség)ek nem szerezhetnek mandátumot.

A döntetlen helyzet kezelése                                             

Könnyen előfordulhat, hogy a mandátumkiosztás során döntetlen helyzet adódik, ami csak abban az esetben okoz problémát, ha az utolsó kiosztható mandátum(ok)ra több pártlista egyformán  jogosult. Ilyen helyzetben a törvény szerint a jelölő szervezetek sorsolt sorrendje dönt a mandátum(ok) sorsáról.

A kalkulátor felületén ezért a sorsolt sorrendnek megfelelően szerepelnek a pártlisták.

Kellemes tippelgetést kívánunk!

Az EP-mandátumkalkulátor itt elérhető.

Az országgyűlési választásra vonatkozó, korábbi Mandátumkalkulátor itt elérhető.  

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*