Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Ez kellett a kétharmadhoz

15 April 2014 Szerző: Címkék:, 5 komment

Ahhoz, hogy a Fidesz minden létező választási rendszerben megnyerte volna ezt a választást, nem férhet kétség, ahogy ahhoz sem, hogy az épphogy elért kétharmados többséget kizárólag a magára szabott választási rendszernek köszönheti. Ezeket a hatásokat vesszük sorra.

Négy éve még a szavazatok 52,7 százaléka és a 176-ból 173 egyéni győzelem kellett a kétharmadhoz, most 44,9%-os listás teljesítmény és a 106-ból 96 egyéni mandátum is elégnek bizonyult.

Úgy sikerült tehát megőrizni a kétharmadot, hogy a Fidesz határon innen 564 150 szavazót veszített négy év alatt, határon túl viszont csak 122 638 szavazóval tudta ezt pótolni. A külhoni szavazatokkal kibővült 2 264 780-as érték alulmúlja a Fidesz 2002-es (2 306 763) és 2006-os (2 272 979) szavazatszámát is, amelyek nem hogy a kétharmadhoz, de a választási győzelemhez is kevésnek bizonyultak.

*A külhoni voksokkal együtt (a korábbi választási adatokkal inkább az e nélküli 2 142 142-es érték hasonlítható össze). A szavazatarány az összes listás (köztük a nemzetiségi listákra leadott) szavazatokhoz képest értendő.

Mindebben a legnagyobb szerepe az egyéni kerületek megnövelt súlyának, a második forduló eltörlésének és a „győzteskompenzációnak” van.

A külhoni magyar állampolgárok szavazatszáma minden várakozást alulmúlt, így mindössze egy mandátumot vitt át az LMP-től a Fideszhez. Mivel azonban a kétharmad éppen egy mandátumon múlott, ez a bő százezres szavazattömeg is nélkülözhetetlennek bizonyult.

A győzteskompenzáció hatása ennél jóval jelentősebb: hat extra mandátumot hozott a Fidesznek (hármat az MSZP, kettőt a Jobbik, egyet az LMP kárára).

Ha mind a külhoni voksokat, mind a győzteskompenzációt kivesszük a rendszerből (ez a lehetséges legjobb közelítés az előző szisztémához), akkor azt kapjuk, hogy a „Kormányváltók”-tól és a Jobbiktól 3-3, az LMP-től 1 mandátum ment át a Fideszhez.

Az ellenőrizhetetlenül elkölthető kampánypénzekre utazó kamupártok nélkül nagy valószínűséggel szintén nem lenne meg a kétharmad. Bár az elvesző szavazatok pontosan 4%-os aránya nem mondható soknak, idén először fordult elő, hogy egyetlen olyan párt sem volt közöttük, amelynek parlamentbe jutására a választást megelőző négy év során bármikor reális esély mutatkozott volna. Ahhoz viszont elegendő protest- és megtévesztésből leadott szavazatot gyűjtöttek, hogy számos kerületben spekulálható legyen, mi történt volna, ha jelöltjeik nem szerepelnek a szavazólapon.

Sosem tudjuk meg, hogyan szavazott volna (ha egyáltalán) az az összesen 182 344 választópolgár, akik miniformációt választottak (a közülük legjobban teljesítő Munkáspárt 28 323 vokssal 0,56%-ot szerzett). Az is definíció kérdése, hogy a 14 közül melyeket tekintjük egyáltalán kamupártnak, de a legmegengedőbb megközelítés szerint is idesorolható a nyilvánvalóan a Bajnai Gordon pártjára voksolni kívánók átverésére hivatott Együtt 2014 (14 085 szavazat), a Sportos és Egészséges Magyarországért (12 563 szavazat), az Új Dimenzió Párt (2100 szavazat) és az Új Magyarország Párt (1578 szavazat).

Jelentőségük érzékeltetésére csak egyetlen példa: a budapesti 15-ös egyéni kerületben, ahol 16 jelölt indult, 197 szavazatot szerzett az Együtt 2014 jelöltje, miközben a fideszes Kucsák László mindössze 56 vokssal győzte le a baloldali Kunhalmi Ágnest.

Az alábbi ábrából pedig az derül ki, hogy a Munkáspárton kívül egyedül a Zöldek Pártjának sikerült az összegyűjtött aláírásoknál több szavazatot szerezni. Az ajánlási rendszer tarthatatlanságát ez minden eddiginél erőteljesebben igazolja.

Az átrajzolt választókerületi térkép a 2014-es választáson bizonyosan nem volt kulcsszereplő, mivel az szorosabb választási eredménynél képes jobbra billenteni a végeredményt.

Ennél is nehezebb a kampány szabályozásának – vagy szabályozatlanságának – a választási végeredményre gyakorolt hatását számszerűsíteni, annyi azonban bizonyosan kijelenthető, hogy az a kormánypárti stratégia, amely minél inkább az elkötelezett választók mobilizálását és a stabil pártpreferenciával nem rendelkezők elidegenítését célozza, sikeresnek látszik. A 2002 óta monoton csökkenő részvétel legalábbis erre utal:

Adatok frissítve: 2014. április 23.

5 Comments »

  • Kovács László Imre said:

    A előző, Csak a kétharmad kérdéses c. íráshoz megjelenése napján, április 7-én 17 óra 51 perckor fűztem egy kommentet. Így szólt:

    “AZ ÚJ TÖREDÉKSZAVAZAT-SZÁMÍTÁS HÉT (!) MANDÁTUMOT HOZOTT A FIDESZ-KDNP-NEK. A “HAGYOMÁNYOS” MEGOLDÁSSAL (CSAK A VESZTES JELÖLTEK KAPNAK TÖREDÉKSZAVAZATOT) AZ ORSZÁGOS LISTÁRÓL NEM 37, HANEM 30 MANDÁTUMOT SZEREZNÉNEK. A KÜLÖNBÖZETBŐL AZ MSZP-NEK ÉS A JOBBIKNAK 3-3, AZ LMP-NEK 1 JUTNA, ÍGY A FIDESZ-KDNP 126 MANDÁTUMMAL MESSZE VOLNA A KÉTHARMADTÓL, VISZONT 63,32 SZÁZALÉKKAL ÍGY IS KÉNYELMES KORMÁNYTÖBBSÉGE LENNE. EZ IS MUTATJA, HOGY ERRE A PÉLDÁTLAN PREMIZÁCIÓS MEGOLDÁSRA (SZAKMAILAG) SEMMI SZÜKSÉG. EHHEZ KÉPEST A KÜLHONI SZAVAZATOK HATÁSA ELHANYAGOLHATÓ, RÁADÁSUL SZÁMOS AKCEPTÁLHATÓ INDOKA VAN A VÁLASZTÓJOG KITERJESZTÉSÉNEK.”

    A szöveget Török Gábor másnap (április 8-án) beidézte a törökgáborelemez FB-os oldalára.

    A hét többletmandátumot az akkori, részleges adatok birtokában számítottam ki. Még csak mintegy 60 ezer levélvoks eredménye volt a rendszerben és teljesen hiányoztak a külképviseleti szavazatok. A most megjelent írás alapján úgy látom, a választás másnapján sem tévedtem nagyot. Ez örömmel tölt el.

  • Jozsef said:

    “Ahhoz, hogy a Fidesz minden létező választási rendszerben megnyerte volna ezt a választást, nem férhet kétség”
    Ez egy szabadnak álcázott nem tiszta és nem korrekt választás volt
    valahol olvastam: telitalálat: Hanem MTVA van, hanem BBC akkor az 1/3-ért küzdenének
    Média, pénz, civil független CÖF, jog. Egyik sem volt semleges. Konkrétan minden a populista állampártnak kedvezett.

    • Homo Criticus said:

      Így legalább van kifogás, de ezzel a sokszorosan leszerepelt Összefogással még a legkiegyensúlyozottabb BBC se tudott volna mit kezdeni. A bíró nagyon a Fidesznek fújt, de ha nincs ez az elfogultság, gólt akkor se fejelt volna a Kormányváltók helyett. Ez van, és amíg a másokra mutogatás, a Fidesz hibáztatása az egyetlen elfogadott hang, addig nem is lesz előrelépés. Aki elhasalt, nem először és nem másodszor, azt szépen állítsuk talpra, majd tessékeljük le a színpadról, és intsünk neki érzékeny, de végső búcsút.

  • http://Storify.com/ said:

    Splendide post : encore une fois

  • Leticia said:

    Je vais terminer de voir tout cela dans la semaine

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*