Home » Elemzések, Featured, Headline

Utolsó mérések a választás előtt – márciusi közvélemény-analízis

A márciusi közvélemény-kutatások szerint a Fidesz fölénye továbbra is stabil, a pártot választani tudó biztos szavazók 47-55 százaléka voksolna a kormánypártra. A baloldali pártszövetség a februári mérésekhez viszonyítva gyengült, a támogatottságát 20 és 31 százalék között mérik. A Jobbik erősödése folytatódott, 18-21 százalékra mérik a pártot. Az LMP pedig 3-5 százalékon áll. A Medián szavazólapos mérése azt mutatja, hogy a kispártok (főként a megtévesztő elnevezésű Együtt 2014 Párt) felkerülése a szavazólapra a „Kormányváltók” esélyeit ronthatja.

Ha hiszünk a kutatásoknak – márpedig másból nem lehet kiindulni –, a kormánypárt választási győzelme biztosnak tűnik. Nyitott kérdés ugyanakkor a kétharmados többség megszerzése. A minősített többség megtartásának esélyét csökkentheti az MSZP-Együtt-PM-DK-MLP szövetség vártnál jobb szereplése (a biztos szavazó pártválasztók körében esetükben láthatjuk a legnagyobb eltérést a különböző intézetek által mért adatok között), az LMP parlamentbe kerülése, illetve a magas részvételi arány.

A Jobbik esetében teljesen egyértelműen folytatódott a januárban kezdődött erősödés; ez mind a négy intézet adataiban megjelenik. Jelenleg 15-21 százalék között mérik a pártot, ami a 2010-es listás eredményhez közeli, vagy azt kissé meghaladó végeredményt valószínűsít.

Az LMP bejutása továbbra is kétséges a kutatások szerint. A biztosan szavazó pártválasztók 3-5 százaléka voksolna a pártra. Bár ez inkább a bejutási küszöb alatti eredményt sugall, fontos tudni, hogy a kisebb pártok szavazóit általában nehezebb elérni a felmérésekben. Ezt figyelembe véve tehát az LMP-nek jó esélye van az ötszázalékos küszöb átlépésére, és a párt számára valószínűleg kedvezőbb lenne, ha a részvételi arány a várakozásoknál magasabban alakulna.

Kérdés persze a közvélemény-kutatások megbízhatósága. Az utóbbi időben ugyanis számos aggály merült fel – főként ellenzéki oldalról – a felmérésekkel kapcsolatban. Ezek közül az alábbiak érdemelnek figyelmet.

  • A Fideszt az utolsó három parlamenti választáson rendre felülmérték az intézetek.
  • Sajtóhírek szerint a kutatóknak egyre több embert, háztartást kell felkeresniük ahhoz, hogy összegyűljön az általában 1000-1500 fős minta, azaz csökkent a válaszadási hajlandóság. Ez mind a személyes, mind a telefonos interjúkra igaz, bár utóbbiaknál erősebben jelentkezik. A kutatásban való részvételt elutasítókról, politikai álláspontjukról, szavazási hajlandóságukról semmit sem lehet tudni. Állítólag a kutatóknak az 1000 fős mintához 4000-4500 személyt kell megszólítaniuk. A témában kiadott Tárki-közlemény is a válaszadási hajlandóság romlásáról számol be, bár esetükben kisebb az elutasítás (1800 embert kell felkeresni az 1000-es mintához). A Medián szerint pedig az ezzel kapcsolatos hírek eltúlzottak. A romlás tényét ugyanakkor nem tagadta senki, és ez valóban bizonytalanságot kelt az adatokkal kapcsolatban.
  • Ezt a bizonytalanságot tovább erősítheti, hogy amennyiben a kutatásokban megkérdezettek egy része bizonyos okokból nem a tényleges pártpreferenciáját mondja meg, az döntően a kormánypárt javára torzít.
  • Végül pedig fontos az is, hogy a kis pártok támogatottságát általában alulmérik az intézetek.

Ha ezek az aggályok valóban jogosak, a választási végeredmény szorosabb lehet annál, mint ami ma a kutatásokból látszik. Egy teljes fordulat így sem tűnik elképzelhetőnek, ahhoz ugyanis a Fidesz mért fölénye túlságosan nagy – arról nem is beszélve, hogy a kormánypárt érdekeihez szabott választási rendszer miatt a baloldali ellenzéknek jelentős különbséggel (200-300 ezer szavazattal) kellene legyőznie a kormánypártot ahhoz, hogy parlamenti többséget szerezzen.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*