Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Csak a Fidesz fölénye biztos

3 March 2014 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A januárban és februárban készült közvélemény-kutatások bár jelentős eltéréseket mutatnak, a kormánypárt fölényét tekintve továbbra is teljes az egyetértés. Közvélemény-analízis.

A mért pártpreferenciák esetében látható nagy eltéréseket részben az intézetek által alkalmazott eltérő adatfelvételi módszerek okozhatják: a Századvég telefonos, az Ipsos, a Medián és a Tárki pedig személyes interjút készít. Utóbbiaknál eltérő a pártpreferencia vizsgálata: a Medián és – február óta – a Tárki választási szimulációt alkalmaz, azaz a megkérdezettek egy szavazólaphoz hasonló papíron, zárt borítékban adják oda a kérdezőbiztosnak pártválasztásukat. E két intézet – a Jobbikot leszámítva – hasonló támogatottsági adatokat mért január végi, illetve februári kutatásában. A Tárki módszertani váltása miatt az utolsó két mérésük összehasonlításából nem lehet megbízható következtetéseket levonni, ezért ezt nem is jelenítettük meg a lenti táblázatban.

Annak ellenére, hogy a Fidesz támogatottságára a választókorúak körében viszonylag nagy eltéréseket mutatnak a mért adatok, a biztosan szavazó és pártot választani tudók körében szinte teljesen egyező arányokat mértek a kutatók. Ezek alapján a párt megszerezné a szavazatok 51 százalékát, ami szinte biztosan újabb kétharmadhoz juttatná a Fideszt.

Kérdés azonban, hogy a kutatók kiket érnek el, illetve, hogy a megkérdezettek mennyire őszinték a közvélemény-kutatókkal. Arra sincs megbízható válasz, hogy a bizonytalanok körében mennyi tartaléka lehet még az egyes pártoknak, így a választások tényleges kimenetele akár el is térhet a jelenlegi felmérések alapján adható becslésektől. Ez a bizonytalanság látszik abból is, hogy a különböző intézetek adatai jelentősen eltérnek az összes választókorú körében mért pártpreferenciákat illetően.

A felmérések alapján ugyanakkor még abban az esetben is egyértelműnek látszik a kormányoldal fölénye, ha azt feltételezzük, hogy a Fideszt jelentősen felül-, az ellenzéket pedig alulmérik a közvélemény-kutatók.

Az ellenzéki pártok közül ugyanis az Összefogásra a választókorúak 20-23 százaléka szavazna. Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek legalább 600 ezerrel több szimpatizánsa van, de ez a szám elérheti az 1,3 milliót is. Korábbi becslésünk szerint legalább 300 ezer belföldi szavazattal kell többet szereznie a baloldali ellenzéknek a Fidesz-KDNP-nél ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget. Ez a mostani mérési adatok alapján szinte elérhetetlennek tűnik.

A Jobbikra a megkérdezettek 9-15 százaléka voksolna most, ami 0,8-1,2 millió szimpatizánst jelent. Kérdés, hogy ebből hányat tud a párt szavazatra váltani. 2010-ben a Jobbik-lista 855 ezer voksot kapott, ami 16,67 %-os szavazatarányt jelentett.

Az LMP bejutása továbbra is kétséges. Míg a Tárki és a Századvég a bejutási küszöb felett mérte a pártot a biztosan szavazó pártválasztók csoportjában, az Ipsosnál és a Mediánnál csupán 2 százaléknyi voksot kapnának.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*