Home » Uncategorized

Vége a kampányfinanszírozási pávatáncnak

28 November 2013 Szerző: Nincs komment

Nem szüntette meg a kétharmados kormánytöbbség a pártfinanszírozás problémáit, minek következtében közpénzek milliárdjai folyhatnak el ellenőrizetlenül.

Úgy látszik, pont került a kampányfinanszírozási kálvária végére, más kérdés, hogy a többek között általunk is jelzett problémák egyikét sem sikerült megoldani.

A legfrissebb módosítások csak azt teszik lehetővé, hogy a jelölt lemondhasson pártja javára a központi kampánytámogatásról. Két hete még úgy állt, ez a jelöltenként egymillió forint is átkerül a fekete zónába azzal, hogy a pártok készpénzben juthatnak hozzá, de a vasárnap este benyújtott módosítóval ezt megváltoztatták: az egyéni jelölteknek járó kampánytámogatáshoz akkor is csak kincstári kártyán lehet hozzájutni, ha a jelölőszervezet rendelkezik fölötte.

A kormány novemberi pávatánca tehát véget ért, és visszatértünk a startmezőhöz: a kampányfinanszírozási törvény fél éve ismert hibái ugyanúgy ott éktelenkednek, mint a novemberi módosítások előtt.

A törvény legproblematikusabb pontjai változatlanul a következők:

  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Ennek összege, egyéni jelöltjeik számától függően, minimum  149,25 millió forint, ami  597 millió forintra tornázható fel.
  • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására.
  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

A választási eljárási törvényre vonatkozó tavaszi javaslataink nagy részét a törvényalkotó akkor befogadta. Kár, hogy ezúttal csak az erre vonatkozó üres hivatkozásra futotta.

(Kép forrása: Grist)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*