Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Busszal nem, máshogy igen

21 November 2013 Szerző: Címkék:, , , Nincs komment

Nem zárja ki a választási eljárási törvény legfrissebb módosítója a visszaélésszerű magatartást, csak még nehezebbé teszi a lebukást. A törvény módosításának köszönhetően az eddiginél is kisebb kockázatot vállal az, aki szavazatot vásárol.

Ahogy az a bajai választási csalást megállapító törvényszéki végzés óta várható volt (6:03-tól), a választási eljárási törvény módosításával a törvényalkotó igyekszik meghúzni a visszaélésszerű szavazószállítás határát. Az új paragrafus így szól:

143/A. (1) A választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni.

(2) Mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé, szavazóhelyiséghez történő szállításra autóbuszos személyszállítás nem végezhető.

A törvény indokolása szerint „a javaslat célja, hogy egyértelmű helyzetet teremtsen annak jogszabályi rögzítésével, hogy mi minősül tiltott kampánytevékenységnek”, illetve az idézett paragrafusról azt állítja, hogy „a visszaélésszerű magatartást kizárja, a választópolgárok szabad döntésén alapuló joggyakorlását azonban elősegíti”.

Először is tehát a pártok nyilvánosan senkit nem hívhatnak fel sem arra, hogy mozgóurnát igényeljenek, sem arra, hogy a szavazóhelyiséghez történő eljutásban segítséget kérjenek. Annak viszont nincs akadálya, hogy a politikai szereplők személyesen, levélben, telefonon, e-mailben egyeztessék a szavazókkal, mikor és hogyan teszik meg nekik azt a szívességet, hogy elszállítják őket a szavazóhelyiségbe.

A módosító azt is kimondja, hogy autóbusszal tilos választókat szállítani, s mivel nem sorolja fel, mik a megengedett közlekedési eszközök, minden egyebet annak kell tekinteni. Így a Baján jól bevált személyautós módszer akkor is alkalmazható, ha „ötvenszer fordulnak”.

Az értelmezéskor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a bajai időközi választás eredményét a Kecskeméti Törvényszék nemcsak – a 2014-re a rendszerből már eltűnő – kampánycsendsértés, hanem egy választási alapelv, a szavazásban való önkéntes részvétel elvének sérelme miatt semmisítette meg. Mivel az új eljárási törvény is tartalmazza ugyanezt az alapelvet, nem kizárható, hogy lesz olyan választási bizottság vagy bíróság, amelyik a 2014-ben hatályos jogszabályi környezetben is le tudja majd vezetni az alapjogsérelmet egy a bajaihoz hasonló esetben. Mégsem valószínű, hogy ez megtörténne, mivel a friss paragrafusok egyértelműsítik, hogy a választók segítséget kérhetnek a szavazóhelyiséghez való eljutásban – ezzel tehát nem sérül az önkéntesség elve. Az persze továbbra sem fér bele, hogy a választók akaratuk ellenére szálljanak be az autóba, de ez nem is jellemző; a szavazás napjáig rendszerint megoldják a pártok, hogy szállítandó választóik kellő motivációval rendelkezzenek ahhoz, hogy legyen kedvük szavazni menni.

A betoldott paragrafus tehát nem más, mint a bajai eset tanulságainak levonása: a szervezett szállítás legalizálása. Az indokolásban megfogalmazott ambícióknak ugyanakkor nem felel meg: a visszaélésszerű magatartást nem zárja ki, csak még nehezebbé teszi a lebukást. A fő probléma ugyanis eddig sem az volt, hogy szállították a szavazókat, hanem hogy az ebben résztvevők vélhetően pénzt, ételt, ruhát, tűzifát kaptak a választási hajlandóságukért. A szállítás csak azért kerülhetett a figyelem középpontjába, mert feltűnőbb, leleplezhetőbb, mint a szavazatvásárlás – amivel viszont szinte senki nem bukott még le. A törvény módosításának következménye tehát, hogy az eddiginél is kisebb kockázatot vállal az, aki szavazatot vásárol.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*