Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Újabb visszaélési lehetőség a kampányfinanszírozásban

15 November 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Újabb súlyos kockázat a kampányfinanszírozás szabályozásának módosítására irányuló kormányzati javaslatban – állítja a Political Capital Institute és a Transparency International Magyarország. Ha a módosítást a parlament megszavazza, azzal a fennálló problémákat nem oldja meg, sőt, tovább is rontja a kampányfinanszírozás szabályozásának átláthatóságát.

A kormánytöbbség bizottsági módosítóval, a költségvetési salátába rejti a kampányfinanszírozás szabályainak átírását. A módosítás lényege, hogy a listát állító párt képviselőjelöltje lemondhat az őt jelölő párt javára a neki a törvény alapján járó egymillió forintos állami kampánytámogatásról. Borítékolható, hogy a pártok erősen ösztönözni fogják a jelöltjeiket a lemondásra, mert ezzel is növelhetik a rendelkezésükre álló kampánypénzeket. Ezzel nem is lenne probléma. Gondot az okoz, hogy a módosítás továbbcsökkentené a kampánypénzek átláthatóságát. A jelölteknek ugyanis kincstári kártyán folyósítják az állami kampánytámogatást, a pártok viszont a jelöltjeik által a javukra átengedett pénzt is egy összegben, készpénzben kapják meg.

Eddig legalább azt mondhattuk, hogy az egyéni jelöltek állami kampányfinanszírozása rendben van, hiszen ők kártyán kapják az állami pénzt, szigorú számadással tartoznak a költésekről, a készpénzmozgás kizárásának köszönhetően pedig nem tudnak fiktív számlákkal trükközni. A módosítás hatására azonban éppen a legnehezebben ellenőrizhető készpénzhányad növekedne a pártok által élvezett állami kampánytámogatások körében. Ez további teret ad a kampánypénzekkel való visszaélésre, mert bár a pártoknak a jelöltjeiktől átvett egymilliós állami támogatásról majdnem olyan szigorúan kell elszámolniuk, mintha a pénzt maguk a jelöltek kapnák, a készpénzes támogatás miatt akár fiktív számlákat, bizonylatokat is benyújthatnak.

A kormánytöbbség által jegyzett módosító javaslat ráadásul tudomást sem vesz azokról a problémákról, amelyekre két hete hívtuk fel a figyelmet.

Az országos listát állító pártok készpénzben kapják az állami kampánytámogatást, ami minimum  149,25 millió forint, de akár 597 millió forintra is feltornázható. A pártokat továbbra sem kötelezik kampányköltéseik tételes bevallására. Sikertelenség esetén is csak a jelöltjeiktől átvett egymilliós támogatást kell visszafizetniük, míg a pártlista után járó több százmillió forintot akkor is megtarthatják, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

(Kép forrása: The Accident Page)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*