Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline

Félő, hogy a kormány megkerüli a kampányfinanszírozás rendbetételére vonatkozó kezdeményezést

31 October 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A Fidesz politikusainak nyilatkozataiból az derül ki, hogy a kormánypártban félreértelmezték az október 29-én nyilvánosságra hozott, a kamupártok ellenőrizetlen közpénzhez jutásának megakadályozását célzó javaslatunkat.

A kormánypárti nyilatkozatok és a beharangozott törvénymódosítás bár a kezdeményezésünkre hivatkozik, az abban foglalt problémák egyikéhez sincs köze, így nem is oldja meg azokat. Egyidejűleg olyan intézkedésekhez használja kezdeményezésünket hivatkozási alapként, amelyek nem tőlünk származnak.

A tényleges probléma továbbra is az, hogy:

  • Míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást. Ennek összege, egyéni jelöltjeik számától függően, minimum  149,25 millió forint, ami  597 millió forintra tornázható fel.
  • Míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi kampányköltéseik tételes bevallására.
  • A pártok semmit nem kockáztatnak. Míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, addig a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

A tényleges megoldás továbbra is az, hogy:

A törvényt úgy kell módosítani, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a nekik fizetett közpénzekkel, mint az egyéni képviselőjelölteknek a kincstártól kapott kampánytámogatással. Ezért a törvénynek rendelkeznie kell arról, hogy

  • a pártok kincstári kártyán kapják meg a központi kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltekhez hasonlóan, csak a kincstári kártyán költhessék el az állami kampánytámogatást;
  • a pártok az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseire vonatkozó szigorral számoljanak el kampányköltéseikről;
  • a pártok, ha a választáson nem szerzik meg a szavazatok legalább egy százalékát, a teljes központi kampánytámogatást legyenek kötelesek visszafizetni (a minimálisan szükséges szavazatarányt az egyéni jelöltek esetében is 1%-ra kell leszállítani).

Továbbra is bízunk benne, hogy a törvényalkotó a tényleges problémára talál megoldást a törvénymódosítás során.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*