Home » Álláspontok, Elemzések, Featured

Nem a postaláda a hunyó

15 August 2013 Szerző: Címkék:, , , Nincs komment

Mérsékelt a bizalom a postahivatalok iránt a környező országok magyar közösségeinek körében. A magyar parlamenti választás szabályait paragrafusokba öntő törvényalkotó azonban ennek tudatában sem mérlegelte komolyan az elektronikus szavazás bevezetését, még a levélben voksolással párhuzamosan sem. Ez talán nem független attól, hogy választott képviselőink jelentős része ma is csak segítséggel képes elektronikus levelezését kezelni (értsd: titkárnőjük kinyomtatja nekik az e-maileket). A levélben szavazás életre hívása tehát egyike volt a tavaly szeptemberi benyújtása óta szinte hetente változó választási eljárási törvény kevés biztos pontjainak. Sőt az első pillanattól kezdve szerepelt a törvényjavaslatban az is, amit Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke nemrég „postaládának nevezett urna” néven említett, vagyis a magyar konzulátusokon, nagykövetségeken elhelyezett szavazatgyűjtő láda.

Ezért is volt meglepő, hogy a nyári hőségben újdonságként robbanhatott a hír: a külhoni magyar választók nemcsak a postahivatalokban, hanem a külképviseleteken is leadhatják majd levélcsomagjukat, benne a személyes adataikat tartalmazó nyilatkozattal és a belső borítékban lezárt szavazólappal. Nem kell persze minden újságírónak és véleményvezérnek pontosan ismernie a szabályozás részleteit, nem is hallhattunk tőlük indokot arra, mitől jelentene nagyobb csalási kockázatot a levélcsomag leadása egy külképviseleten, mint a bedobása egy romániai vagy szerbiai postaládába.

A pánik egész más tőről fakad: nem a hírbe hozott urna, hanem az általános bizalmatlanság okán vagyunk vevők a választásicsalás-kiáltásokra. Ha viszont alaptalan híreszteléseknek ülünk fel, akkor nem vesszük észre a tényleges kockázatokat, márpedig a rendszer számos ilyet rejt.

A szavazófülkétől távoli (tehát akár levélben, akár interneten történő) voksolásnál maradva: ez a világon mindenhol magában hordozza a visszaélések veszélyét. Ha ugyanis a szavazólap napokig a választópolgárnál lehet, akkor a rokon, a szomszéd vagy a pártaktivista máris feljogosítva érezheti magát, hogy a jelenlétében töltsék ki. Jogszabályokkal az sem megakadályozható, hogy bármely párt segítői begyűjtsék az akkurátusan vagy hiányosan kitöltött dokumentumokat rejtő levélcsomagot, majd maguk döntsék el, melyiket juttatják el a budapesti választási központba, és melyiket nem. De hogy postaládába vagy külképviseleten kihelyezett urnába dobják be, esetleg lóháton hozzák el, ebből a szempontból teljesen lényegtelen. Az ellenőrzés egy további stádiumban már nem kerülhető el: a Nemzeti Választási Irodában a pártok delegáltjainak jelenlétében bontják fel a borítékokat, vetik össze a nyilatkozatokat a regisztráció során megadott adatokkal, ellenőrzik a belső boríték sértetlenségét, és csak ha minden stimmel, akkor dobják be egy urnába a szavazatokat, hogy aztán később összeszámolják őket.

Nem lehet elejét venni annak sem, hogy regisztrációra és levélcsomag-igénylésre ösztönözzenek politikailag inaktív, de némi ellenszolgáltatásért mobilizálható embereket. Ez legfeljebb annyiban különbözik a korábbi itthoni választásokról jól ismert szavazatvásárlási technikáktól, hogy – mivel senkit sem kell a szavazófülkébe elcipelni – a lebukás kockázata még annál is alacsonyabb.

A választási visszaélések hatása a végeredményre eddig minimális volt. Mivel az új rendszerben a külhoni voksok kevés mandátum sorsát befolyásolhatják majd, még a bővülő csalási arzenált hatékonyan kihasználó akció is keveset hozhat a konyhára. Ezzel együtt borítékolható, hogy 2014-ben (is) lesznek, akik nem riadnak vissza ettől. A tiszta választások hívei viszont épp azzal teszik a legnagyobb szívességet a játékszabályokat kreatívan értelmezőknek, ha azt a hamis látszatot erősítik, hogy a 2014-es választás a vélt külhoni csalásokon áll vagy bukik. Ha tömegesek volnának ugyanis a visszaélések, még akkor sem eredményeznének annyi pluszvoksot, mint amekkora kárt okozhat a választásicsalás-pánik: a demokratikus választásba vetett bizalom megtörését, a magyarországi kritikus tömeg szavazási hajlandóságának soha nem látott visszaesését.

(A cikk a HVG 2013. augusztus 10-ei számában jelent meg.)

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*