Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Júliusi közvélemény-analízis

5 August 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

A júliusi közvélemény-kutatások a kormánypárt és balközép ellenzéke közötti olló – eltérő mértékű – nyílásáról tanúskodnak.

A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében szinte egyáltalán nem változott, a biztos szavazó pártválasztók körében viszont kisebb-nagyobb erősödés következett be.

Az MSZP és az E14-PM bázisa biztosan nem bővült, abban viszont már megosztottak a kutatóintézetek, hogy stagnált vagy kis mértékben visszaesett a támogatottságuk.

A kormánypárt és balközép ellenzéke közötti olló a Tárkinál nyílt ki a leglátványosabban: a biztos pártválasztók körében összesen 9 százalékponttal nőtt a különbség közöttük (az LMP-t is számítva pedig tízzel), miközben a Jobbik is erősödött (legalábbis a Tárkinál; a Mediánnál gyengült).

Az LMP és a DK továbbra is a 3 százalék alatti sávban mozog.

A bizonytalanok, kiábrándultak, válaszukat eltitkolók aránya változatlanul 45% körül alakul, kivéve a Mediánnal, ahol mindig jóval alacsonyabb – bár júliusban bővülő – értéket mérnek.

Az Ipsos 9 százalékra teszi az aktív bizonytalanok arányát, azaz 700 ezren vannak, akik hajlanak a részvételre, de jelenleg nincs pártjuk. Több mint 600 ezren pedig passzív pártválasztók: bár van kedvenc pártjuk, jelenleg nem akarnak voksolni, várhatóan azonban végül közülük is sokan elmennek szavazni.

Ami a közhangulatot illeti, az Ipsosnál jóval többen gondolják (65 százalék), hogy rossz úton jár az ország, mint ahányan jó irányt érzékelnek (24 százalék), a Medián mégis inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy egy év alatt 18-ról 30 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy érzik, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Sőt, két év után először haladja meg az egyharmadot azok aránya, akik elégedettek a kormány teljesítményével. Az Ipsos mást mért: a kormány tevékenységét keményen kritizálók (1-es vagy 2-es osztályzattal minősítők) aránya 55 százalék, míg pozitív értékelést (4-es vagy 5-ös osztályzatot) csak 14 százalék adott. A lakosságban jóval erősebb a kormányváltás igénye (52 százalék), mint a kabinet további maradásáé, amit 28 százalék fogadna szívesen, ugyanakkor 62 százalék az ellenzékkel is elégedetlen.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*