Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Júniusi közvélemény-analízis

5 July 2013 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Nincs könnyű dolga a kormány balközép ellenzékének: nemcsak a pártnélküli, hanem a passzív bizonytalan választók közül is tömegeket kellene maguk mellé állítaniuk ahhoz, hogy eséllyel fussanak neki 2014-nek.

Júniusban az Ipsos, a Tárki és a Századvég szokatlanul hasonló támogatottsági adatokat mért, a Medián nem publikált ebben a hónapban új kutatást.

A múlt havi kutatások szerint a kormánypárt támogatottsága 1-3 százalékponttal erősödött, jelenleg a választásra jogosultak negyede, kétmillió fő voksolna a Fideszre.

A legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP támogatottsága ezen a bázison 13-15 százalék, ami mintegy 1,1 millió szavazót jelent. Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért választási szövetség (E14-PM) a választókorúak 4 százalékának a szavazatára számíthat. Az LMP és a DK pedig 2-3, illetve 1 százalékon áll. A friss kutatások szerint a Jobbikra a választópolgárok 6-8 százaléka adná a voksát, ami 5-600 ezer szavazót jelent. Ez 2-3 százalékponttal alacsonyabb, mint amit egy évvel ezelőtt mértek.

Mindez azt jelenti, hogy a baloldali ellenzéki erők együttes támogatottsága még a legbővebb, LMP-t is tartalmazó számítás szerint is érdemben (3-5 százalékponttal) elmarad a Fideszétől.

A biztos szavazó pártválasztók körében mért preferenciákból a bizonytalanok magas aránya miatt továbbra sem érdemes kiindulni. Júniusban az Ipsos mérésében 47, a Tárkinál 46, a Századvégnél pedig 45 százalék nem tudott pártot választani, vagy eltitkolta azt.

A 2014-es választásokon a baloldali – egyelőre még csak körvonalazódó – összefogás sikere azon múlhat, hogy sikerül-e kellő számú bizonytalant meggyőzniük a kormányváltás és a szavazás szükségességéről. Az Ipsos számításai szerint jelenleg mintegy 800 ezer olyan választó van, aki elmenne voksolni, de még nem választott magának pártot.

Közülük 300-400 ezret szólíthat meg a baloldali ellenzék, de a jobboldal is begyűjthet mintegy 150 ezer voksot ebből a körből. Így a mostani állás szerint a baloldali ellenzéknek még az aktív bizonytalanok szavazataival sem sikerülne legyőzni a Fideszt. Ehhez – feltételezve, hogy a kormánypárt támogatottsága nem csökken a jövőben – olyan választókat is sikeresen meg kellene szólítaniuk, akiknek jelenleg nem csak választott pártjuk nincs, de szavazni sem szeretnének elmenni.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*