Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Felmérés: kire szavaznának a szlovákiai magyarok?

31 May 2013 Szerző: Címkék:, Egy komment

A Focus és a Publicus Slovensko a napokban nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása a szlovákiai magyarok a határ mindkét oldalán zajló politikai folyamatokkal kapcsolatos attitűdjeit mérte. A kutatás egyik megtervezőjeként RAVASZ ÁBEL mutatja be és elemzi a legfontosabb adatokat. A Parameteren megjelent cikk szerkesztett változata.

Az idén április-május fordulóján elvégzett felmérés során Szlovákia déli járásaiból 741 magyart kérdeztek meg. A minta reprezentatív volt a fő demográfiai kategóriákban, beleértve a regionális leosztást is. A pártpreferenciát firtató kérdésre 23% felelt úgy, hogy nem választana, 8% bizonytalan volt választásával kapcsolatban, 2% pedig megtagadta a választ. A fennmaradó válaszadók – azaz a pártválasztók – körében a Híd 55, az MKP pedig 29 százalékos eredményt ért el; a maradék 16%-ot a szlovák pártok vitték el. Közülük elsősorban a Smernek (6,3%) vannak hívei a magyarok körében, a többi párt eredménye minimális; a NOVA nevű párt magyar alelnöke ellenére is csak 0,2%-ra számíthatna ebben a csoportban.

Ki hol erős?

Az egyes pártok táborai a különféle demográfiai tulajdonságok alapján is stabilan eltérnek egymástól. A Híd erős kategóriáinak a jól szituáltak, a magas végzettségűek, a fiatalok, a nők, a városlakók és a panelben élők számítanak – évek óta tartó trendekről van szó –, míg az MKP a férfiak, a nyugdíjasok, a családi házban lakók, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők és a rosszabbul szituáltak között erős. A szlovák pártok magyar szavazói demográfiai értelemben leginkább a hidasokra hasonlítanak: jól szituáltak, magasan képzettek, fiatalok és városiasabbak a minta maradék részéhez képest. A nem választók és a bizonytalanok között szokás szerint az alacsony végzettségűek és a rosszul szituáltak, valamint a diákok, a nők és a falusiak vannak jelen az átlagtól kiugróan nagyobb számban.

Stabil erőviszonyok

A kutatás tanúsága szerint a két párt tábora meglehetősen stabil: saját bevallása szerint a Híd 2010-es táborának 81 százaléka tartozik ma is a párt szimpatizánsai közé, az MKP-nál ez a szám szintén viszonylag magas: 68%. Az MKP korábbi táborából 15% mondta, hogy ma a Hidat választaná, miközben fordított irányban ez az arány csak 4% (igaz, egy nagyobb létszámú csoportból). Az MKP és a Híd egyaránt képes volt a korábban nem választók egy részének megszólítására: az első választók (legfiatalabbak) között a Híd tűnik sikeresebbnek, csaknem háromszoros fölénnyel rendelkezve legfőbb riválisával szemben. A szlovákiai magyarok körében nem észlelhető a bizonytalanok számának Magyarországon érzékelhető fokozatos növekedése: sőt, a bizonytalanok és a választani nem tervezők aránya 2011 óta némileg még csökkent is.

Legfontosabb problémák

A megkérdezettek pártpreferenciától függetlenül a gazdasági-szociálpolitikai kérdéskört jelölték meg a leggyakrabban (53%-ban) akkor, amikor a magyarságot érintő legfontosabb problémákról kérdezték őket. A Híd és az MKP tábora közötti különbség itt elsősorban ott érvényesült, hogy miközben a nemzetiségi lét gyakorlati megéléséről szóló kérdésekben – nyelvhasználat, oktatásügy, kultúra – hasonló intenzitással élik meg a problémákat (34%, 32%), az MKP-tábor dupla olyan fontosnak látja a nemzetpolitikai és a nacionalizmussal kapcsolatos kérdéseket (18%, 36%), a szlovák radikalizmus térhódításától a kettős állampolgárságon át a szimbolikus ügyekig. A szlovák pártokat választókat, valamint a nem választókat és a bizonytalanokat ezek a kérdések többnyire hidegen hagyják.

Magyarországi preferenciák

Orbán Viktor kormányát a Híd-tábor 3,07-re, az MKP-tábor pedig 2,59-re értékelte, szlovákiai osztályzással (ahol az 1-es a legjobb jegy). Hasonlóan értékelték a táborok a kormány határon túli politikáját is.

Amikor hipotetikus magyarországi politikai preferenciájukról kérdeztük őket, 42%-ban nem választóként, 25%-ban pedig bizonytalanként jelölték meg magukat. A fennmaradó mintegy egyharmadnyi válaszadó 47%-a a Fideszt, 41%-a pedig a balközép ellenzéki pártok egyikét jelölte meg, míg a Jobbikot 11% preferálná.

Jelentős eltérés mutatkozik azonban az egyes táborok között: az MKP-nál 67 százalékot kapna a Fidesz, és 16 százalékot a Jobbik, a Híd táborán belül azonban már a balközép ellenzék lenne többségben (54%) a Fidesszel (42%) szemben. A balközép pártok közül a legtöbb szimpátiaszavazatot a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalíció kapta: ennek oka vélhetően elsősorban a volt miniszterelnök személyének ismertségében, valamint a megkérdezettek nem teljesen naprakész magyarországi politikai informáltságában rejlik.

Szlovákia tehát egy jóval kompetitívebb közeg a Fidesz számára, mint például Erdély: más kérdés, hogy a kettős állampolgárok elenyésző száma miatt ennek minimális a gyakorlati relevanciája.

(Címlapkép forrása: Sikeradó)

One Comment »

  • Felmérés: kire szavaznának a szlovákiai magyarok? [Választási rendszer] | minimum+ said:

    […] Az egyes pártok táborai a különféle demográfiai tulajdonságok alapján is stabilan eltérnek egymástól. A Híd erős kategóriáinak a jól szituáltak, a magas végzettségűek, a fiatalok, a nők, a városlakók és a panelben élők számítanak – évek óta tartó trendekről van szó –, míg az MKP a férfiak, a nyugdíjasok, a családi házban lakók, az alacsonyabb végzettséggel rendelkezők és a rosszabbul szituáltak között erős. A szlovák pártok magyar szavazói demográfiai értelemben leginkább a hidasokra hasonlítanak: jól szituáltak, magasan képzettek, fiatalok és városiasabbak a minta maradék részéhez képest. A nem választók és a bizonytalanok között szokás szerint az alacsony végzettségűek és a rosszul szituáltak, valamint a diákok, a nők és a falusiak vannak jelen az átlagtól kiugróan nagyobb számban. A cikk itt folytatódik. […]

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*