Home » Elemzések, Featured, Kutatások

Lendületben a Fidesz, toporog az ellenzék

9 April 2013 Szerző: Címkék:, Egy komment

A kormánypárt a Tárki által mért februári nagy ugrása után márciusban az Ipsosnál rugaszkodott el hat százalékponttal. A balközép ellenzéki oldalon leginkább egymás között figyelhető meg átjárás, a passzívakat továbbra sem sikerült megszólítani. 

Márciusban folytatódott a kormánypárt térhódítása: míg az Ipsosnál hat százalékpontos ugrás következett be márciusra, a Tárkinál az azonos mértékű februári fellendülés után lefelé korrigált a párt támogatottsága. A választásra jogosultak mintegy negyede voksolna most a Fideszre.

Az Ipsos adatainak legszembetűnőbb változása, hogy a bizonytalanok és a választ megtagadók aránya 55-ről 44%-ra esett vissza; a választói öntudatra ébredésből a Fidesz mellett – kisebb mértékben – az MSZP és az Együtt 2014 is profitált. Ellentétes mozgást regisztrált a – pontosan ugyanazokban a napokban mérő – Tárki: náluk a bizonytalanok aránya 5 százalékponttal nőtt, leginkább épp a szocialisták kárára, akiknek támogatottsága egyszámjegyűre csökkent (az elmúlt öt évben csak a Századvég mért hasonlóan alacsony értéket 2009 utolsó két hónapjában).

A Jobbik tábora nem változott érdemben, továbbra is a felnőtt lakosság 9 százaléka adná rá szavazatát. Folytatódott a kettészakadt LMP szimpatizánsainak fogyatkozása (a kutatói konszenzus szerint 2 százalék maradt a pártnál), de az Együtt 2014 felé kevesen áramlottak; Bajnai Gordon mozgalmának egyik intézet szerint sincs az összes választójogosult 6 százalékánál több támogatója. A Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció pedig a mérhetőség határán egyensúlyoz, a felnőtt lakosság 1 százaléka, mintegy 80 ezer szavazó választaná a pártot.

One Comment »

  • ZIxXfN13T said:

    149971 825573Ive just been talking to Sean Gallagher about his upcoming Instant Income Cash Machine course, and hes been kind enough to fill me in on a couple of details regarding his upcoming course. 399549

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*