Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Széttartó erőviszonyok és kutatási adatok

4 March 2013 Szerző: Címkék: 2 komment

Rég nem látott eltéréseket produkált februárban a négy nagy közvélemény-kutató. A Tárkinál a Fidesz kiugró támogatottságnövekedést könyvelhetett el, míg a többieknél hibahatáron belüli a kormánypárt mozgása. Az MSZP négyből három intézetnél gyengült, aminek legfőbb oka az lehet, hogy az Együtt 2014 nem annyira kiábrándult szavazókat vonzott be, mint inkább az aktív ellenzéki szavazók közül szívott el néhány százalékpontnyit. 

A Fidesz és az MSZP közötti olló tavaly nyárig dinamikusan zárult, majd nagyon lassan újra nyílni kezdett.

Annak, hogy egyetlen hónap alatt (januárról februárra) 3,5 százalékponttal 10,5%-ra nőtt a különbség a kormánypárt és legnagyobb ellenzéki ellenfele között – a Tárki kiugró adata mellett –, két oka lehet. Az egyik, hogy a rezsicsökkentés valóban megdobhatta a Fidesz támogatottságát (bár két intézetnél minimális csökkenést mértek), a másik, hogy az Együtt 2014 nem annyira a kiábrándultak közül, hanem inkább az MSZP táborából tudott szavazókat átcsábítani (négyből három intézet adatai ezt támasztják alá).

A Mediánnál a biztos szavazó pártválasztók körében ez a trend már azt eredményezte, hogy a Jobbik feljött a második helyre, de közösen az MSZP és az Együtt 2014 ebben a csoportban is erősebb. A szélsőjobboldali párt egyik intézetnél sem gyengült február során (a hallgatói listázásokról szóló hírek az utolsó adatfelvételi napokon, más intézeteknél az után jelentek csak meg; hatásuk tehát még nem jelenik meg a februári adatokban).

Az LMP minden intézet szerint megérezte a Párbeszéd Magyarország kiválását, a választókorúak között már senki sem mért 3%-nál magasabb értéket, és a – rendkívül alacsony elemszámú – biztos szavazó pártválasztók körében is csak a Szonda-Ipsosnál ugorja meg az ötszázalékos küszöböt.

2 Comments »

  • Írkász said:

    Ez az átlagolás egy nagy marhaság. Olyan mintha a körte és az alma átlagára azt mondanánk, hogy kész az eper. Pedig legfeljebb pálinkát lehet főzni belőle..

    • spb said:

      Ugyan miért lenne marhaság? Két ugyanazt mérő közvéleménykutatás nem alma és körte, legfeljebb piros alma meg zöld alma, vagy valamilyen körte-szín permutáció, ahogy tetszik. A végső eredményként kapott preferenciák nagyjából azt becsülik meg, a népesség hány százaléka támogat egy adott pártot. Az hogy pl nem azonos méretű minta alapján készültek, befolyásolhatja a pontosságukat, de nem okoz gondot az átlagolásnál. Akkor nem lennének átlagolhatóak, ha kimondottan különböző demográfiai vagy földrajzi szegmenseken végzett kutatási eredmények lennének.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*