Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Eljárási törvény 1.0

19 September 2012 Szerző: Címkék:, , , Nincs komment


Miután heteken-hónapokon keresztül egymást érték az – olykor egymásnak is ellentmondó – kormánypárti nyilatkozatok, tegnap délelőtt végre benyújtották a választási eljárási törvényt. A várakozásokkal ellentétben azonban bizonyosan nem a végleges verzióval állunk szemben.

Nem tudjuk, hol, milyen műhelyben készült a nyilvánosságtól és a szakmai kritikáktól hermetikusan elzárt törvényjavaslat, de annak változó minősége arra enged következtetni, hogy a politikailag kevésbé érzékeny részletszabályokat szakavatott kezek írták, míg az utolsó pillanatokban is vita tárgyát képező, leginkább releváns pontok lóhalálában kerültek be a szövegbe. Épp a kedélyeket már egy éve borzoló előzetes regisztrációt nem sikerült megnyugtatóan kodifikálni, olyannyira, hogy pár órával a törvényjavaslat benyújtása után már be is jelentették annak módosítását.

A most 129 oldalas szöveg bizonyosan rengeteg jelentős átalakításon fog átesni a parlamenti vita során (a gránitalapnak szánt Alaptörvényt és a hasonlóan végérvényesnek hitt választójogi törvényt viszont máris módosítani kell hozzá). Az elnagyolt részek mellett az is indokolttá teszi ezt, hogy a frissen bejelentett kampánycsend-eltörlésről, meg egyáltalán a kampányról jó formán egy szó sincs még benne. Valószínűleg ezzel a résszel egyszerűen még nem készültek el, Lázár János nem is rejtette véka alá, hogy a hiányzó passzusokat módosító indítványok formájában fogják beemelni az eljárási törvénybe.

A szöveg (jelen állapotában) számos, korábban lazán szabályozott technikai problémát megold, és vannak előremutató rendelkezései is (pl.: látássérültek és mozgásukban korlátozottak szavazásának megkönnyítése, nemzetközi megfigyelők jogállásának rendezése, ajánlószelvény-rendszer eltörlése). A legnagyobb figyelmet kiérdemelt témák, mint a jelöltállítás átalakítása, az előzetes regisztráció bevezetése viszont a törvény eddigi szövege alapján több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

Akárhogy is, egyelőre csak ez a félkész szöveg áll rendelkezésünkre, ezért a következő hetekben felületes gyorselemzés helyett alaposan elemezni fogjuk az abban foglaltakat, és az időközben befutó módosító indítványokat.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*