Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények

Így néz ki az előzetes regisztráció Franciaországban

15 June 2012 Szerző: Nincs komment

Francia példára hivatkozva vezetné be a Fidesz az előzetes regisztráció intézményét, a kiszivár(o)g(tat)ott információk szerint azonban egészen másra készül.

Addig áll a párhuzam, hogy Franciaországban a választást megelőző év utolsó napjáig lehetett regisztrálni a polgármesteri hivatalokban, ez azonban nem az összes választásra jogosultra vonatkozott, hanem csak azokra, akik a megelőző választás óta töltötték be tizennyolcadik életévüket, illetve azokra, akik időközben elköltöztek korábbi lakhelyükről. Szó sincs tehát arról, hogy a franciáknak minden választás előtt be kellene fáradniuk a hivatalba újra és újra megerősíteni, hogy igenis élni kívánnak választójogukkal – márpedig a Fidesz állítólag ilyesmire készül. Sőt, a francia rendszer – egy 2006-os törvénymódosító csomag eredményeképp – ha nehézkesen is, de egyre inkább az automatikus nyilvántartás felé tart.

Míg korábban a felnőtté váló vagy költöző választópolgároktól tevékeny, a részvételre irányuló magatartást vártak el annak érdekében, hogy a választói névjegyzékbe bekerüljenek, ma már a helyhatóságok ezt jellemzően elvégzik a választókorúvá váló állampolgárok helyett: a tizennyolcadik életévük betöltésekor az egyébként is nyilvántartott adataik alapján egyszerűen felveszik őket a névjegyzékbe. A reform következtében a regisztráció intézményéből fokozatosan eltűnik az állampolgári részvétel igénye; az aktív rendszer a Magyarországon már jól ismert passzív szisztéma irányába tart.

Az automatikus regisztráció intézménye egyelőre mégsem érvényesül egységesen. Franciaországban ugyanis a választásra jogosult állampolgároknak nincs központi, állami szintű nyilvántartása, a névjegyzékeket helyi szinten vezetik. Így aztán máig vannak olyan helyhatóságok, amelyek még mindig elvárják a választókorúvá váló állampolgároktól, hogy maguk regisztráljanak. Mindez jó indikátora annak, hogy egy központi döntés nem feltétlenül szivárog le azonnal a bürokrácia mélyrétegeibe.

Gyakori félreértésre (vagy szándékos félreértelmezésre) ad okot az is, hogy Franciaországban a névjegyzékeket évente egyszer frissítik. Ez azonban nem azt jelenti, hogy minden évben vagy minden választásnál (elnök, nemzetgyűlési, önkormányzati, európai parlamenti) felmerülne a regisztrációs kötelezettség. Csak és kizárólag a költöző, a választójogukat megszerző vagy elvesztő, illetve az elhalálozott állampolgárok adataival módosul a névjegyzék – az elsöprő többségnek pedig semmi teendője nincs. A 2007-es elnökválasztás adatai például azt mutatják, hogy a teljes választási névjegyzék 44 472 834 nevet tartalmazott, a helyhatóságok pedig összességében mintegy 4,8 millió változtatást dolgoztak fel az előző év végéig, míg 40 millió embernek nem volt adminisztratív teendője. Ezzel szemben a magyar kormány, úgy hírlik, minden egyes választás előtt a hivatalba szólítaná a választójogukkal élni kívánókat.

Jól látszik, hogy az állandó kritikák és a lassan alkalmazkodó bürokrácia ellenére a francia rendszer a választáson való részvételt folyamatos akadálymentesítéssel igyekszik ösztönözni. A magyar kormány ezzel szemben az állampolgári tudatosság állítólagos erősítésének ürügyén a kiszámíthatatlan választókat nem meggyőzni, hanem adminisztratív gátak beépítésével inkább a választástól távol tartani próbálja. Mindez persze nem biztos, hogy sikerül (sőt, sőt). A nemzetközi példákra való üres hivatkozással viszont aligha segítjük elő a hőn áhított állampolgári tudatosságot. És ez ugyanúgy érvényes az MSZP kötelező szavazásra vonatkozó ötletére, de erről majd a következő alkalommal…

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*