Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Megtorpant a Fidesz népszerűségvesztése

5 March 2012 Szerző: Nincs komment

A februári közvélemény-kutatások közös vonása a pártpreferencia nélküliek arányának gyenge csökkenése. Úgy tűnik, hogy a valamelyest aktívabb bizonytalanok közül a legtöbben a kormánypárt és az MSZP táborát gyarapították, de a Medián a Jobbik esetében mért jelentős erősödést.

A sajtóban rendszeresen megjelennek olyan értelmezések, amelyek szerint a közvélemény-kutatások egymásnak jelentősen ellentmondó adatokat közölnek. Ez azonban az általunk rendszeresen szemlézett négy nagy közvélemény-kutató intézet esetében nem igaz. A Medián, az Ipsos, a Tárki, valamint a Századvég eredményei között természetesen vannak – például az eltérő módszertanból vagy az adatfelvétel eltérő időpontjából adódó – különbségek, de a trendszerű változások általában hasonlóak.

A februári mérések szerint az összes választókorú körében a Fidesz támogatottsága a januári mélypont után kismértékben emelkedett, a négy intézet átlaga alapján az összes megkérdezett 23 százaléka választaná a kormánypártot. Az MSZP bázisa is bővült, 14 százalékos átlagos támogatottságával jelenleg a legerősebb ellenzéki párt. A DK tavaly őszi kiválása óta a szocialisták kis lépésekben ugyan, de folyamatosan erősödnek.

A Jobbikra a felnőtt lakosság mintegy 11 százaléka voksolt volna februárban. A radikális párt így már ötödik hónapja rendelkezik kétszámjegyű támogatottsággal. A Lehet Más a Politika bázisa stagnált, a választásra jogosultak 5 százaléka szavazna a pártra. A Demokratikus Koalíció támogatottsága az átlagot tekintve egyelőre 2-3 százalékos szinten stabilizálódott.

A bizonytalanok aránya az elmúlt fél évben tapasztalt emelkedés után februárban mintegy 3 százalékponttal csökkent. Azonban még mindig ők jelentik a legnagyobb csoportot, a megkérdezettek átlagosan 44 százaléka (3,5 millió választópolgár) nem tudta, vagy nem akarta megnevezni, hogy melyik pártra szavazna egy mostani választáson.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*