Home » Álláspontok, Elemzések, Featured, Headline, Közlemények, Kutatások

Még egy ember

10 January 2012 Szerző: Címkék:, Nincs komment

Elsöprő többsége van a Fidesznek a romániai magyar választók körében, a Jobbik viszont kevés voksra számíthat – derül ki a HVG 2012. január 5-ei számában megjelent kutatásból, amelyet a Political Capital közreműködésével a kolozsvári Kvantum Research készített.

A válaszadók fele egyáltalán nem érdeklődik az anyaországban zajló események iránt a legnagyobb létszámú – a 2002-es romániai népszámlálási adatok alapján körülbelül 1,1 millió választókorút felölelő – határon túli magyar közösségben, az erdélyiben. A válaszadók fele nemcsak a magyarországi választásokon nem kíván részt venni, hanem az állampolgárság felvételének könnyített lehetősége sem mozgatja meg. További 4 százalék azok aránya, akik már megszerezték a magyar személyi igazolványt, voksolni azonban nem szándékoznak.

A november–decemberben készült felmérés szerint csak minden huszadik erdélyi magyar állítja, hogy van magyar állampolgársága, és bizonyosan szavazni is fog. A fennmaradó 41 százalék is élni kíván leendő választójogával, de az ehhez szükséges papírjai még hiányoznak.

Félmillió erdélyi szavazóról van szó, de a kutatási tapasztalatok arra utalnak, hogy a válaszadók rendre túlbecsülik saját jövőbeli aktivitásukat, ráadásul az állampolgárság megszerzése adminisztratív akadályokba is ütközhet. A választások közeledtével ugyanakkor felpörgetheti a honosításokat egy regisztrációs kampány, ami az intézményrendszer jelenleg korlátozott áteresztőképességét is szélesítheti.

Január elejéig 65 ezer erdélyi választókorú vette föl a magyar állampolgárságát, de az első év adataiból óvatosan lehet csak következtetni a 2014-es választói bázis létszámára. A legdurvább becslések szerint sem várható, hogy 200-300 ezer fölé nőne azon erdélyi magyarok száma, akik valóban részt vesznek a következő magyarországi parlamenti választáson.

Árnyalja a képet az is, hogy Romániában jellemzően alacsonyabb a választási részvétel, mint Magyarországon: a legutóbbi, 2008-as parlamenti voksoláson csak az erre jogosultak 39 százaléka járult az urnákhoz, és nem voltak jelentősek a nemzetiség szerinti eltérések (400 ezer magyar szavazott).

Korábbi mérések szerint az erdélyi magyarokat nem a politikai jogok sarkallják elsősorban a magyar állampolgárság felvételére, hanem az egészségügyi, illetve a nyugdíjrendszerbe való bekapcsolódás szándéka, valamint a munkavállalás és a nagyobb mozgásszabadságot biztosító magyar útlevél megszerzésének lehetősége.

A budapesti kormánypártok fölényét vetíti előre, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékét jelentő romániai pártok (a Szász Jenő-féle Magyar Polgári Párt, a Tőkés László nevével fémjelzett Erdélyi Magyar Néppárt) támogatói az átlagnál nagyobb arányban érdeklődnek a magyarországi választások iránt.

Ezt igazolják a pártpreferenciák: a Fidesz–KDNP elsöprő támogatottsága megkérdőjelezhetetlen. Meglepetés viszont, hogy a felmérés szerint a Jobbikra annyian sem szavaznának, mint az MSZP-re.

Felmerülhet persze, hogy az erdélyi Jobbik-szimpatizánsok közül sokan elhallgatják pártválasztásukat, a kutatás azonban inkább cáfolni látszik a szélsőjobboldali párt erős székelyföldi beágyazottságát.

A legváratlanabb eredmény, hogy már a Gyurcsány Ferenc fémjelezte, tavaly alakult Demokratikus Koalíciónak is mérhető az erdélyi támogatottsága.

Mivel a külhoni magyarok csak a magyarországi pártok országos listájára szavazhatnak, az Erdélyből érkező akár 300 ezer szavazat sem változtatna jelentősen a mandátumarányokon (hogy más országokból mennyi cédula érkezne, még bizonytalanabb). Egy 60 százalékos anyaországbeli részvétel mellett mindenesetre 5 millió listás és 2-3 millió töredékszavazattal öntik össze a külhoni voksokat.

Módszertan

A felnőttkorú erdélyi magyarokra vonatkozó reprezentatív felmérés 2011. november 25. és december 13. között készült Erdély 16 megyéjében, 1190 fős mintán. Az eredmények 95 százalékos valószínűséggel, ±2,9 százalékos hibahatárral érvényesek.

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*