Home » Elemzések, Featured, Headline, Kutatások

Miről vélekedik azonosan a Jobbik és az MSZP szavazóinak bő fele?

13 December 2011 Szerző: Címkék:, , Nincs komment

A határon túli magyarok választójogáról. A Political Capital megbízásából készült közvélemény-kutatás első részletei a HVG-ben jelentek meg, a külhoni választójoggal kapcsolatos vélekedéseknek itt nézünk a mélyére. Első rész.

A válaszadók fele határozottan vagy inkább elutasítja, hogy a bejelentett lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok is szavazhassanak. Feltűnően alacsony a „nem tudom” válaszok aránya, ami jelzi, a választóknak határozott véleményük van ebben a kérdésben.

A készülő új választási rendszer szerint külhoni magyarok is szavazhatnak majd a magyarországi választásokon. Ön mennyire ért egyet ezzel?

Ön szerint a külhoni magyarok szavazatai mennyire befolyásolják majd a szavazás eredményét?

Az elutasító álláspontot részben az a félelem táplálja, hogy a határon túlról érkező szavazatok túlságosan befolyásolják majd a választási eredményt. A legnagyobb arányban az MSZP szavazói tartanak ettől, ami a párt politikája alapján nem meglepő. A Jobbik szimpatizánsainak többsége viszont annak ellenére utasítja el a határon túliak szavazati jogát, hogy pártjuk régóta teljes mellszélességgel követelte azt. A szélsőjobboldali párt támogatóinak 53%-a egyáltalán vagy inkább nem ért egyet már azzal sem, hogy kiterjesszék a választójogot, és ugyanilyen arányban ellenzik ezt a szocialista szavazók is. Az LMP-sek kicsivel még ennél is elutasítóbbak, de valószínűleg inkább elvi megfontolásokból, a külhoni voksok túlzott befolyásától ugyanis még annyira sem tartanak, mint a Fidesz választói.

Nem meglepő, hogy a kormánypárti válaszadók körében jelentős többségben vannak a külhoni voksolás támogatói, és az sem, hogy kisebbségben a határon túlról érkező szavazatok túlzott befolyására számítók Ezek szerint a Fidesz-KDNP támogatói is arra – az egyelőre nyilvános közvélemény-kutatásokkal alá nem támasztott – feltételezésre építenek, hogy a jelenlegi kormánypártok számíthatnak a legtöbb külhoni szavazatra. Ez a vélekedés ugyanakkor annyiban lehet megalapozott, hogy a vélhetően többségében passzív határon túli választók aktivizálható része elsősorban a Fidesz számára elérhető.

Bár jelenleg a választók közel felének nincs pártja, a határon túli voksolásról van véleményük: a legnagyobb arányban épp ők utasítják el.

A választójog alanyi jogon való megadásának valóban az a legfőbb kockázata, hogy a nemzetegyesítési céllal foganatosított intézkedés fordítva sül el, ha belföldön tömegek érzik úgy, hogy nem is maguk döntenek saját sorsukról.

A külhoni szavazatok hatására ugyanis 2-3 mandátum is gazdát cserélhet, ha jelentősen eltérően szavaznak határon innen és túl. Mivel csak 199 fős parlamentről beszélünk, egy a 2002-eshez hasonló szoros választási eredménynél ez már a kormánytöbbséget is átbillentheti. Ehhez jöhetnek hozzá az esetleges külhoni egyéni mandátumok, már ha elfogadják Kövér László módosító javaslatát.

Módszertan

A kérdőíves adatfelvételeket a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet Zrt. készítette 2011. november 10-15. között, 1000 felnőtt megkérdezésével, akik pontosan tükrözik a választókorú lakosság iskolai végzettség, településtípus, nem és életkor szerinti összetételét.


Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*