Home » Featured, Headline

A választási rendszer átalakítása érdemi vitát igényelne

5 October 2011 Szerző: Nincs komment

Nem várt érdeklődés mellett zajlott le a Political Capital Institute és a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar Választási Igazgatási Szakirányának közös, választójogi reformról szóló konferenciája.

Enyedi Zsolt arra hívta fel a figyelmet, hogy minden országban, ahol átalakították a választási rendszert, a pártpolitikai egyeztetésnél jóval szélesebb körű, érdemi közéleti vita zajlott. Fleck Zoltán a szakmaiság fontosságát hangsúlyozta. Kovács László Imre pedig úgy fogalmazott: a kétharmados többség nem zárja ki a konszenzust, legfeljebb nem kényszeríti ki. Ezek a gondolatok fejezik ki a legjobban, miért lenne szükség egy széleskörű szakmai-közéleti vita elindítására az átalakítandó választási rendszerrel kapcsolatban.

A konferencia résztvevői négy önálló blokkban vitatták meg a választási reform legfontosabb kihívásait. Jakab Andrásegyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság valójában sosem írta elő a nemzetiségek parlamenti képviseletét, mivel a vonatkozó határozat csak „képviselet”-ről beszélt, de sosem mondta, hogy ennek parlamenti képviseletnek kell lennie. Megítélése szerint a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló 1993-as törvény a kisebbségi önkormányzati rendszer létrehozásával rendezte a nemzetiségek képviseletét. Állítását a közönség soraiból szót kérő Magicz András, a kisebbségi ombudsman főosztályvezetője vitatta, de Kukorelli István is Jakab megközelítését erősítette meg. A kisebbségi képviselettel kapcsolatban Hegedűs Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy a kisebbségi szervezetek a hatályos szabályozás szerint nem is indulhatnak a választáson, ami még komoly jogértelmezési problémákat okozhat.

A külhoni magyarok választójogával kapcsolatosan abban alakult ki konszenzus, hogy nagy valószínűséggel a parlamenti mandátumok kis hányadára lesznek csak hatással a határon túlról érkező voksok, de hogy potenciálisan mekkora választói tömegről beszélünk, annak megtippelésére a résztvevők nem vállalkoztak.

Az eljárásjogi blokkban Pozsár-Szentmiklósy Zoltán megerősítette a PC 2007 óta hangoztatott álláspontját, miszerint a választókerületi határok kijelölését szerencsésebb volna a politikusok helyett egy független testületre bízni.

A konferenciáról felvétel készült, amelyet teljes egészében még ezen a héten elérhetővé fogunk tenni a Valasztasirendszer.hu-n.

 

A konferencia programja és résztvevői

Az eseményt megnyitotta Dr. Imre Miklós dékán, Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatástudományi Kar és Juhász Attila vezető elemző, Political Capital Institute

Az új Alaptörvény és a választási rendszer – alkotmányos kockázatok

Bevezető előadást tartott Dr. Jakab András alkotmányjogász, Schumpeter Tudományos Főmunkatárs, Heidelbergi Egyetem

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

  • Dr. Kukorelli István egyetemi tanár, alkotmányjogász (ELTE ÁJK), volt alkotmánybíró, az OVB volt elnöke
  • Dr. Fleck Zoltán egyetemi tanár, az ELTE Jogszociológia Tanszékének vezetője

A határon túliak választójoga és a kisebbségek mandátumszerzési lehetőségei

Bevezető előadást tartott Dr. Halász Iván egyetemi docens, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének vezetője

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

  • Hegedűs Dániel politológus, egyetemi oktató, ELTE TÁTK
  • Király Zsolt közgazdász, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának tagja

Eljárásjogi dilemmák

Bevezető előadást tartott Dr. Pozsár-Szentmiklósy Zoltán alkotmányjogász (ELTE ÁJK), az OVB tagja, a Bibó István Szakkollégium igazgatója

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

  • Dr. Temesi István elnök (Fővárosi Választási Bizottság)
  • Dr. Cserny Ákos egyetemi adjunktus, a Választási Igazgatási Szakirány vezetője

A választási rendszer és a pártrendszer összefüggései

Bevezető előadást tartott László Róbert választási szakértő (Political Capital Institute)

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői voltak:

  • Dr. Enyedi Zsolt egyetemi docens, Közép-európai Egyetem
  • Dr. Kovács László Imre egyetemi docens, a politikatudomány kandidátusa, Szegedi Tudományegyetem

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*